Annons

Annons

Insändare
Insändare: Passa på och bygg en yta för flanörer vid Gavleån

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Passa på och bygg ytor för flanörer vid ån, tycker skribenten.

Bild: Maria Carlsson

Annons

Aktuellt är 350 ton jord och annat som grävs vid Gavleån, på Norra Strandgatans sida. Även Kungsbron berörs.

För inte många år sedan föreslogs en flaneringsyta intill vattenytan mellan Rådmansbron och Murénbron. Förslaget lades i skrivbordslådan, man menade att kajkanten är stabil och träd kan inte fällas.

Tanken var att förbinda centrum med havet. Nu visade det sig att kajen längs Gavleån har rört sig och nya förstärkningar behövs på Rådhusets sida med utsikt mot Slottsparken. Här kunde nu en flaneringsyta med bänkar iordningställas och senare kombineras mellan Kungsbron och Murénbron mot havet. Flaneringsytan kunde ligga vid den årliga medelvattennivån i Gavleån.

Det skrivs också om sättningar vid Alderholmen. Bodde en tid i ett höghus där den ena delen av huskroppen låg på berg och den andra delen på lera/jord. Vem bygger så i dag?

Annons

Alderholmen har ett lerdjup som varierar 3-15 meter. Då jag tittade på den senaste pålningen (där bygget avstannat) var leran ej så djupt nere, mellan tre och sju meter. Pålarna nådde säkerligen berggrunden men de tidigare byggnaderna byggdes säkerligen med otillräcklig pålning. Att sätta pålar på 15 meters djup är i dag ingen större konst då man bygger hamnar med betydligt omfattande pålning och byggnationer.

Annons

Tanken om Stadsbiblioteketets utbyggnad som centrum för bildning, den fastigheten ligger på berg och kan byggas utan pålning och hög som höghusen i Dubai.

Runo Bro

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy