Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Etableringsstopp rår inte på extremisternas skolor

Liberalernas förslag om ett etableringsstopp för nya konfessionella skolor har nu utretts och presenterats. Det har varit möjligt tack vare vår förhandling inom ramen för januariavtalet. Vi välkomnar att vårt förslag om etableringsstopp för konfessionella skolor snart kan bli verklighet. Men de aviserade förslagen kommer inte åt extremisterna som driver skolor, det behövs ett stopp även där, skriver Liberalerna.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Evelyn Klöverstedt, L.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Det är inte acceptabelt att vi idag har ett system där den sökande själv får välja om man vill uppge om det är en konfessionell skola eller inte. Konsekvensen blir att ingen idag vet hur många elever i förskola, grundskola eller gymnasieskola som faktiskt går i en skola med konfessionell inriktning.

Etableringsstoppet är viktigt och Liberalerna kommer fortsätta driva frågan så att det blir en lagändring. Vi menar också att en sammanhållen skoldag bör införas utan konfessionella inslag för att ytterligare förtydliga att under själva undervisningen ska det inte få förekomma några religiösa inslag.

Annons

Annons

För att komma åt andra fristående skolor som i dag är icke-konfessionella men som driver skolor med konfessionella inslag i både undervisningen och utbildningen, vilket helt strider mot skollagen, krävs ytterligare reformer.

Liberalerna menar att skollagen ska skärpas och förtydligas men också regelverket kring tillståndsprövning. Att Vetenskapsskolan/Safirskolan i Göteborg och Kastets skola i Gävle har kunnat fortsätta sina verksamheter under så många år, trots återkommande brister, visar att regelverket inte är anpassat till verkligheten.

Ännu allvarligare är det att skolorna har och har haft koppling till personer som är aktiva inom den våldsbejakande islamistiska extremismen. Extremister ska inte bedriva förskolor eller skolor med offentliga medel. De måste omgående bli av med sina tillstånd och avvecklas.

Barn och ungdomar ska inte utsättas för den miljön, de ska inte undervisas av IS-återvändare eller i sin ledning ha personer som förhärligar terrorism eller indirekt riskerar stötta terrororganisationer med mötesplatser finansierad med kommunal skolpeng.

Skolinspektionen har inte agerat tillräckligt offensivt och tufft de senaste åren. Liberalerna menar att en ny återkallelsegrund måste införas dels vid återkommande brister i kvaliteten, dels när det gäller frågor om värderingar och extremism. Att myndigheten inte kunnat agera snabbare och kraftfullare tidigare visar att regelverket måste ändras. Vi kommer fortsätta pressa S-MP-regeringen i de här frågorna.

Annons

Liberalerna

Roger Haddad

skolpolitisk talesperson, vice ordförande i utbildningsutskottet

Evelyn Klöverstedt

ordförande i utbildningsnämnden

Helene Åkerlind

kommunalråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan