Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: VA-frågan finns i tio-årsplanen men vi kan inte besked om när det startar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Avloppsfrågan i Norra Åbyggeby finns i tio-årsplanen.

Bild: Arkivbild

Annons

Vi förstår att det känns orimligt det tar lång tid innan ni kan få ansluta till kommunalt vatten och avlopp i Norra Åbyggeby.

Innan ett område kan anslutas kommunalt VA är det många förutsättningar som ska vara uppfyllda och beslut som ska fattas. Prioriteringen av ordningsföljd av områden för utbyggnad av kommunalt VA utgår från den Utbyggnads- och anslutningsplan som fullmäktige i Gävle kommun beslutade 2016.

I den beslutade planen är Åbyggeby ett av de områden där utbyggnad ska ske. Utbyggnad ska ske efter utbyggnad till Norrlandet, Trösken, Rörberg, Forsby, Hamrånge, Sälgsjön och Heliga landet. Just nu sker förberedelse för utbyggnad till Heliga landet vid Storsjön.

Annons

Annons

Situationen för vattenförsörjningen i Gävle är sedan flera år ansträngd och vi har brist på vatten trots åtgärder. Det begränsar våra möjligheter att bygga ut och ansluta fler. Det påverkar tidplanen för er som bor i Åbyggeby men även för de som bor i Hamrånge och för nya områden för bostäder och verksamheter. Det innebär att vi inte följer tidplanen i den beslutade Utbyggnads- och anslutningsplanen och den behöver revideras. Fokus ligger just nu på att öka mängden vatten och även på att öka kapaciteten att rena avloppsvatten.

Vi förstår att det också kan kännas orimligt att en ny vattentäkt i Älvkarleby kommun kan ha något att göra med vattensituationen i Gävle, men så ligger det faktiskt till. Innan vi har mer vatten kan vi inte bygga ut i önskvärd takt. Åbyggeby ligger fortfarande med i Gävle Vattens tio-årsplan men vi kan i dag inte lämna besked om när utbyggnad kan komma igång och anslutning ske.

Det som har gjorts under senare år är att Miljö- och hälsa (Livsmiljö Gävle) utförde en utredning av de enskilda VA-anläggningarna i Norra Åbyggeby under hösten 2018 för att bekräfta att området har ett behov av kommunalt vatten och avlopp samt att avgränsa exakt vilka fastigheter som berörs. Samhällsbyggnadsnämnden beslutade i februari 2019 för vilka fastigheter som kriterierna enligt 6 paragrafen i lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster är uppfyllda.

Annons

Det gör att det nu finns ett underlag för att parallellt med ökad vattenmängd påbörja teknisk utredning och planering för en utbyggnad av kommunalt vatten och avlopp. Berörda fastighetsägare kommer att få information och bli inbjuden till informationsmöten i god tid innan utbyggnaden startar. Har du frågor om din egen vatten- och avloppslösning innan dess är du välkommen att kontakta Livsmiljö Gävle.

Hälsningar

Gästrike Vatten och Gävle kommun

Livsmiljö Gävle

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy