Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Varför kör ni fort på gångfartsområdet vid Gävle Central?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skylten betyder 7 km/tim, skriver skribenten.

Bild: Arkivbild

Annons

Vid Gävle Central, vid huvudingången råder det gångfartsområde. Vilket innebär att bilister har skyldighet att släppa fram gående och det är åtminstone i praktiken omkörningsförbud och maxhastigheten är 7 km/tim. Så har det varit länge i just detta område mellan Kyrkogatan och Drottninggatan, men det är dåligt uppmärkt med gångfartsskyltar.

Annons

Det är en hel del som bryter mot dessa enkla trafikregler och kör i hastigheter upp emot 35 km/tim. Redan vid 27 km/tim kan polisen plocka körkortet och ge en böter om 3 200 kronor. Om man kör 15 km/tim så kan polisen ge böter om 2 000 kronor.Om man dessutom kör på en fotgängare på denna plats så är det så allvarligt att körkortet återkallas automatiskt.

Annons

Än så länge kan man tacka gud att ingen blivit allvarligt skadad eller blivit dödats på gångfartsområdet vid Gävle Central. Till de förare som inte vet hur man kör i 7 km/tim så kommer här nu enkla körtips för krypkörning som detta handlar om: Har du manuell låda reglerar du krypkörning med kopplingen som man kör upp och ner från dragläget på ettans växel. På automatlåda reglerar man krypkörningen med bromsen.

Det kan låta futtigt med 7 km/tim, men att bli av med körkortet för att man har kört på en människa är bara rent urbota korkat när allt ansvar ligger på bilföraren vid en händelse på gångfartsområde.

Rasmus Brixemarker

Annons

Annons

Till toppen av sidan