Annons

Annons

Annons

HSB Södra Norrland

Så slipper bostadsrättsföreningen chockhöja avgiften: "Det är en trygghet att veta vilka kostnader föreningen har framför sig"

Brf Bagaren i Söderhamn är en av de bostadsrättsföreningar som länge använt sig av en underhållsplan från HSB. Enligt ordförande Bengt Uppvall har styrelsens arbete underlättats av att man haft en långsiktig planering att falla tillbaka på.

Text

Annons

– Det innebär en trygghet att kunna veta på förhand vilka kostnader föreningen har framför sig. Man kan såklart inte planera för allt och man kan inte helt förhindra att saker går sönder, men det blir färre oväntade utgifter längs vägen.

Under flera år har brf Bagaren enbart genomfört väldigt små avgiftshöjningar eller inga alls, berättar Bengt Uppvall. Medlemmarna har också kunnat lita på att fastigheterna hålls välskötta och att allt fungerar som det ska.

– Alla vill ju bo i en förening där tvättmaskinen faktiskt startar när man vill använda den. Skulle till exempel hissen plötsligt gå sönder kan det ta uppemot ett halvår att få det fixat, vilket kan slå hårt mot vissa av de boende. Men om man systematiskt följer sin underhållsplan kan man planera för att byta styrsystemet i tid och undvika avbrott som ställer till det i vardagen.

Annons

Annons

Vill du vet mer om Underhållsplanen? Läs mer här.

Det är mycket att kolla håll på i en bostadsrättsförening, inte minst kring reparationer och renoveringar. För att undvika dyra överraskningar använder många styrelser idag en underhållsplan som ger en helhetsbild över kommande åtgärder.

– Med en underhållsplan får man en vision för fastigheten och dess framtid, säger Thomas Elfström, byggkonsult på HSB. Genom att göra upp en budget för de närmaste 50 åren slipper man förhoppningsvis hantera akuta situationer som annars riskerar att uppstå.

Tak, fasader, hissar, fönster, tvättmaskiner och trappuppgångar – det är några exempel på vad som omfattas av en underhållsplan. I den kan styrelsen planera för vad som behöver göras, när det behöver göras och vad det kan komma att kosta så att bostadsrättsföreningens kostnader kan hållas jämna över tid.

– Underhållsplanen är ett av styrelsens och föreningens viktigaste verktyg, säger Thomas Elfström. Den minskar till exempel risken för att man plötsligt ska behöva chockhöja avgiften vilket i värsta fall kan leda till att vissa inte har råd att bo kvar. Man håller också fastigheten i bättre skick vilket kan ge lägre försäkringskostnader och bättre lånevillkor.

Nyfiken på hur HSB kan hjälpa dig som inte är medlem med underhållsplan - här kan du läsa mer.

Annons

För de bostadsrättsföreningar som vill börja använda en underhållsplan erbjuds praktiska digitala verktyg, bland annat från HSB, som håller informationen uppdaterad och lättillgänglig.

– Genom att planeringen lagras online blir det lätt för nya styrelsemedlemmar att sätta sig in i arbetet, säger Thomas Elfström. Skulle någon eller några i styrelsen flytta från föreningen kan deras ersättare bara ta vid där de slutade, istället för att informationen går förlorad.

Ovan artikel är framtagen av Brand Studio Mittmedia och HSB Södra Norrland och ej en artikel av nyhetsredaktionen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan