Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Trumps plan ger Israel allt man önskar sig, det är ingen fredsplan

Det är planen som ger Israel allt man önskar sig och palestinierna allt som Israel inte bryr sig om, skriver Vänsterpartiet i Gävle.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tord Fredriksen, V.

Bild: Björn Hanérus

Annons

”Du är den bästa vän som Israel någonsin haft i Vita huset”, förklarade premiärminister Netanyahu när han tog över mikrofonen från president Trump på pressträffen i Vita huset den 28 januari.

Donald Trumps så kallade fredsplan för Palestina är i själva verket en plan för att befästa Israels makt och ockupation. Det är ett försök att godkänna alla brott mot folkrätten i efterhand.

Annons

Det är ett försök att få världen att glömma bort den ojämlika dynamik som finns i ockupationen. Där Israels armé kontrollerar Palestina med våld och där palestinier tvingats till att bli flyktingar i sitt eget land. Genom att ta fram en plan med bara den israeliska sidan kommer en långsiktig fred aldrig att byggas.

Annons

Det är planen som ger Israel allt man önskar sig och palestinierna allt som Israel inte bryr sig om. Det är en plan för att skydda Trump från riksrätt och skydda den korruptionsåtalade Netanyahu från att hamna i fängelse. Det är inte en plan för fred i Mellanöstern.

Vänsterpartiet Gävle anser att Israel ska följa de FN-resolutioner som kräver att Israel avslutar ockupationen av Västbanken och östra Jerusalem, utrymmer alla illegala bosättningar, häver blockaden mot Gaza och respekterar alla palestinska flyktingars rätt att återvända till sina hem i dagens Israel. En fri och demokratisk palestinsk stat bör upprättas inom 1967 års gränser.

Vänsterpartiet Gävle anser att Sverige kan spela en avgörande roll både för en framtida freds- och försoningsprocess och för försöken att bygga en palestinsk statsbildning i dag. Sveriges erkännande av Palestina som stat var ett viktigt första steg. Sverige kan bli en tydlig kraft för fred, försoning och en långsikt hållbar tvåstatslösning.

Uttalande antaget vid Vänsterpartiet Gävles medlemsmöte den 6 februari.

Tord Fredriksen

ordförande Vänsterpartiet Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan