Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Visst går det att återvinna bladen till vindkraftverken

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Therese Metz, MP.

Annons

Svar till Stiganders: Din insändare sätter fingret på stora och viktiga utmaningar som vi står inför. Liksom du tycker vi att återvinning är mycket viktigt för ett hållbart samhälle. Att skapa möjligheter till mer återvinning och återbruk är därför en av våra mest prioriterade frågor tillsammans med biologisk mångfald, levande hav och ett hållbart klimat.

Annons

Annons

Vi ser i dag starkt engagemang för dessa frågor från forskare, innovatörer, entreprenörer, näringsliv och industri. Det stora motståndet kommer just nu, tyvärr, från vissa delar av politiken. Ofta upplever vi att vi är det enda parti som på allvar driver dessa frågor. Kanske för att det är svåra frågor, där ibland viss hänsyn ställs mot annan.

Angående rotorbladen från vindkraftverk så är de gjorda av kompositmaterial. Dessa och alla andra delar av vindkraftverk går att återbruka och återvinna. Vad gäller återvinning av just kompositmaterial är dock lönsamheten idag ett problem (se Energimyndighetens rapport Återbruk och återvinning av vindkraft). Vi behöver ett system som stöder bra materialval och som gör återvinning lönsamt. Det jobbar vi hårt för.

Det är mycket vi inte vet och det finns många utmaningar som inte har definitiva lösningar. Elbilar är sannolikt inte någon slutgiltig ensam lösning på transportutmaningen. Det händer dock positiva saker hela tiden. Det finns några saker vi med säkerhet vet. Olja och kol måste stanna i marken och; det är mycket lättare att hantera uttjänta rotorblad från vindkraftverk än radioaktivt avfall.

Erik Olsson

Therese Metz

Miljöpartiet de gröna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan