Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Dags att tala klarspråk och utlysa ett nödläge för klimatet

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Glaciärerna på Svalbard har minskat i storlek de senaste 20 åren.

Bild: TT

Annons

Extinction Rebellion Gästrikland kräver att Gävles politiker ska tala klarspråk och utlysa ett nödläge för klimatet. Att ha ett kontinuerligt informations- och folkbildningsarbete i samarbete med lokala organisationer i syfte att nå alla invånare och elever i kommunen om den pågående klimatkatastrofen.

Vi kräver också att Gävles politiker agerar nu för att ta fram en klimatomställningsplan för att uppnå netto noll utsläpp i Gävle kommun så fort om möjligt (max fem år). Att sluta planera för Business as Usual (BAU) och börja minska utsläppen i Gävle kommun årligen.

Annons

Annons

I dag 24 februari får Gävles politiker broschyren ”När klimatkrisen kommer”. Den beskriver den situation vi befinner oss i i dag, ett planetärt nödläge.

Forskarna har i 40 års tid talat om att vi ska minska våra utsläpp av växthusgaser men i själva verket har vi varje år ökat våra utsläpp av växthusgaser med två-tre procent varje år.

Nu kommer konsekvenserna av de utsläpp som vi har ackumulerat i atmosfären under de senaste århundradena. En accelererande temperaturökning med rekordtemperaturer varje år över hela världen med megabränder, minskad snö och is över hela jorden som kommer att leda till högre havsnivåer, förändrade havsströmmar och förändrade jetströmmar.

Jorden kommer att gå från ett stabilt klimat till ett instabilt klimat där vi inte kan förutsäga vad som kommer att inträffa när klimatsystemen förändras. Följderna av detta kommer att bli att ekosystem kollapser såsom korallrevens försvinnande, skogar som brinner upp, havsisen som smälter bort, förändrade klimatzoner som kommer ändra på nederbördsmönster och så vidare.

Vad vi kan göra i dag är att stoppa den skenande klimatförändringen för att rädda vår civilisation och i slutändan vår arts överlevnad. Tidigare när mänskligheten har varit trängd mot väggen har vi agerat tillsammans för vår överlevnad. Extinction Rebellion (XR) är övertygad om att mänskligheten kommer att göra det som är nödvändigt för att stoppa uppvärmningen och kyla ner jorden som har fått feber.

Mats Sjöblom

Extinction Rebellion Gästrikland

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan