Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Nej till kustnära vindkraft – det förstör vår gemensamma miljö

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Havet utanför Iggön.

Bild: Arkivbild

Annons

Hur kan Miljöpartiet och Centerpartiet i Gävle med kommunalråden Therese Metz och Erik Holmestig i spetsen säga ja till 40 vindkraftverk, lika höga som Eiffeltornet eller Gävles TV-mast, utanför Iggön/Norrsundet bara två-tre km från land?

Annons

Gävle kommun har inte gjort en enda utredning för att visa att vattenområdet Utposten är en lämplig placering av världens högsta och största vindkraftverk, detta trots att planeringsansvaret för Utposten ligger helt inom Gävle kommuns ansvar.

Det är skamligt av två partier som utger sig för att värna vår miljö, att säga ja till en sådan gigantisk industrietablering utan att lyfta ett finger för att utreda konsekvenserna av detta beslut.

Annons

Kom inte och säg att det är det privata 50 000-kronorsbolaget Svea Vind Offshore AB som ska göra dessa utredningar. Vad tror ni deras utredningar kommer att komma fram till? Det är ni som har fått förtroendet att styra Gävle kommun som bär ansvaret, ingen annan, för att opartiska och kompletta utredningar tas fram i god tid innan beslut fattas i denna fråga.

Vi vill inte ha vår gemensamma miljö och natur förstörd, vi vill inte att Miljöpartiet och Centerpartiet sätter vår hälsa på spel för att Svea Vind Offshore AB skall tjäna 100-tals miljoner på att sälja tillstånd för vindkraft utanför vår kust till tyskar eller kineser.

Havsbaserad vindkraft ska placeras till havs och inte två-tre km från land, havsbaserad vindkraft hör inte hemma i kustnära miljöer. Havs- och vattenmyndigheten har pekat ut ett antal havsområden utanför Gävles kust som skulle kunna vara lämpliga för utbyggnad av havsbaserad vindkraft, där ingår inte vattenområdet Utposten.

Dessa områden ligger längre ut från kusten, områdena har tagits fram i dialog med bland annat Svea Vind Offshore AB som dessutom via Kammarkollegiet har fått rådighet över flertalet av dessa områden.

Annons

Vi i Sverige har all den el vi behöver för de närmaste 10-15 åren enligt Energimyndigheten, vi behöver alltså inte förstöra vår gemensamma miljö med kustnära vindkraft.

Nej Therese Metz och Erik Holmestig – nu är det dags att ni tar ansvar för vår lokala miljö och inte går Svea Vind Offshore AB:s och deras samarbetspartners ärenden.

Mats Wickman, Iggön

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan