Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Många argument mot vindkraften visar sig inte hålla vid närmare granskning

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Visst är det lätt att bli mörkrädd, men alla spökhistorier är faktiskt inte sanna. Verkligheten är betydligt mindre skrämmande, skriver Anders Ekman, C.

Bild: Johan Axelsson

Annons

Signaturen "Mörkrädd miljövän" frågar i GD den 27/2 hur Centerpartiet kan stödja utbyggnad av havsbaserad vindkraft, och framför ett antal farhågor. Jag vill här bemöta några av dessa.

Annons

Kraftverken kommer inte "ligga kvar på havets botten" efter att de tagits ur drift. Det enda som blir kvar är delar av fundamenten, som blir till konstgjorda rev för fiskar och bottenlevande djur. Kraftverken håller också mer än 15 år – livslängden är 20-30 år.

Annons

Det efterlyses fler "neutrala, omfattande utredningar", trots att sådana redan utförts och granskas i domstol. Till exempel visar två oberoende fågelstudier att platsen är lämplig. Det är visserligen inte kommunen som utfört dem, men det är heller inte kommunens roll. I Sverige får man helt enkelt inte bygga vindkraft utan ingående studier som visar att miljöpåverkan är minimal.

Ja, delar av kraftverken tillverkas utomlands. För ett parti som tror på frihandel är det inte ett problem. Men det finns också potential för lokala arbetstillfällen, till exempel för tillverkning av bottenfundament och underhåll.

I slutändan handlar det om att vi måste klara av klimatutmaningen. Många av motargumenten – som att fågellivet skulle hotas, eller att kraftverk skulle lämnas kvar på botten – visar sig inte hålla vid närmare granskning. Visst är det lätt att bli mörkrädd, men alla spökhistorier är faktiskt inte sanna. Verkligheten är betydligt mindre skrämmande.

Anders Ekman, C

ledamot i samhällsbyggnadsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy