Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Rädda vår vackra kust från vindkraften

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Rädda vår vackra kust, manar skribenten.

Bild: Arkivbild

Annons

Måste alla älska vindkraft? Nyligen presenterades en rapport om hur många miljarder insekter som dödas av de roterande vingarna. På senare tid har vi blivit medvetna om insekternas betydelse, då bina är hotade och dessa utgör en av grundpelarna i vårt ekosystem.

Utan insekter inget liv på jorden, kort sagt. Tidigare har vindkraften kritiserats för att den stör fågelliv och friluftsliv, står den nära inpå bebyggelse kan den även störa bofasta med buller och blinkande ljus. Även vindkraftverkens begränsade livslängd (20 år) är ett argument som hörts i diskussionen. Den är alltså inte problemfri, vilket många tycks tro.

Annons

Annons

Vindkraften har varit, och är, "helig", och framställs som något som ska frälsa oss från de andra miljöfarliga energislagen. Den gigantiska (världens största) etableringen längs Jungfrukusten måste ifrågasättas, av flera olika skäl, där miljön är ett.

Exploatörerna tycks tro att vi här på kusten tänker gilla läget eller rent av ropa hurra!, men så är det förstås inte. I takt med att kunskapen om vindkraftens konsekvenser ökar så ökar också motståndet, i synnerhet där människor lever och verkar mitt i det påtänkta området.

Det finns många exempel på vindkraft till havs runt om i världen. Holland, Danmark, England har byggt "off shore", på behörigt avstånd från land. Alla med lite lokalkännedom om Gävlebukten vet att stora områden ute till havs såsom Västra Banken och Finngrundet är grunda hav med bara någon halv meters vattendjup, och så klart lockar det exploatörer.

Tärnan

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan