Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Halvans bildminne: Vasaloppet är skitjobbigt och skitroligt för en fotograf

Första söndagen i mars, det betyder båtmässan Allt för sjön och Vasaloppet för mig. Det har hänt att jag har åkt från fredagens pressmöte på Älvsjömässan raka spåret till Mora och Vasaloppet. Snacka om kontraster.

Text

På fredagen jobbar man lite i Mora om förutsättningarna i söndagens lopp. Träffar lite gästrikar. Lördagen var ledig, det kom ingen tidning om söndagsmorgnarna på den tiden. På söndag morgon var det grötfrukost tidigt i ottan på Hotell Siljan. Sedan bilkaravan de tio milen till Sälen.

Nöden har ingen lag, inte ens före starten i Vasaloppet... Foto: Lasse Halvarsson

Annons

Annons

Man kommer fram lagom när det ljusnar. Det är tidigt åttiotal. Där vimlar det redan av folk. Alla är spända, har man rätt klädsel, vad är klockan, har man ätit rätt, har man vallat rätt, vad är klockan, hur blir vädret, hur mycket är klockan? Nervositeten går att ta på.

Vad händer då? Jo, man blir tveklöst bajsnödig! Köerna till bajamajorna är långa. Vad göra, nöden har ingen lag. Det är kallt. Ner på älvbrinken, trampa upp ett hål i snön, av med överdragskläderna, av med nummerlappen, av med skidoverall, av med underställ och kallingar. Phu… Äntligen!

De rutinerade har toapapper med sig. Vasaloppet är skitjobbigt och skitroligt för en fotograf. I dag går jag upp före start, lagar frukost, duntofflor på, tar duntäcket i tv-soffan, starten kan gå.

Lasse Halvarsson

lasse.halvarsson@telia.com

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan