Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Sälj inte ut min kust till vindkraftsexploatörerna!

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Jungfrukusten är kanske den minst exploaterade kuststräckan i vårt land, skriver skribenten.

Bild: Arkivbild

Annons

Utposten, denna kustnära vindkraftspark med en storlek som blir större än något som tidigare byggts i världen. 40 stycken, 290 meter höga vindkraftverk med roterande strålkastare. Jag har kollat upp koordinater och planerat läge som är 2,9 kilometer från kusten (inte fem km som nämnts i tidigare insändare).

Varje kraftverk har en rotordiameter motsvarande två fotbollsplaner. Inget oberoende utredningsarbete har gjorts av kommunen som har planeringsansvar. Ska partipiskan få styra dessa historiskt stora och för vår livsmiljö, natur och kust helt avgörande beslut?

Annons

Annons

Dessa vindkraftverk kommer att stå här länge och det är mycket mer pengar bara i denna kustnära vindkraftspark, 15-20 miljarder (från okänd finansiär), än vid dammbygget i Altaälven, Suorvadammen i Stora Sjöfallets nationalpark eller Cementas exploatering i Slite, Gotland.

Vi i miljörörelsen ska väl snarare arbeta för en rättvis fördelad och genomtänkt placerad havsbaserad vindkraft som inte förstör vår känsliga kustnatur och den miljö där vi lever och verkar. Jungfrukusten är kanske den minst exploaterade kuststräckan i vårt land. Att lägga en vindkraftspark av Utpostens storlek och höjd i Stockholms skärgård eller efter Bohuskusten skulle väcka ett landsomfattande uppror.

Jag vädjar till er: Sälj inte ut mitt livs kust med ogenomtänkta beslut, som det görs partipolitik av! Kommunpolitiker skaffa er kunskap och lyssna på ert hjärta, ni skriver historien.

Klas Wickman

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan