Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Kvinnodagen fyller 110 år i dag – det är värt att fira

Den 8 mars fyller den internationella kvinnodagen 110 år. Det är väl värt att uppmärksamma. För somliga har dagen mist sin politiska och viktiga innebörd men för oss – fackförbundet Kommunal – kommer det alltid att vara en dag av kamp, svett och jävlar anamma, skriver Barbro Andersson.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Barbro Andersson.

Bild: Anders Eklind

Annons

Lika länge som våra bröder och systrar kämpat för jämställdhet har Kommunal krävt bättre villkor och politiska reformer. 110 år har gått. För oss är det bara början.

”Vi får helt enkelt acceptera läget!” Sa ingen medlem i Kommunal – någonsin. För vi vet att vi kan förändra samhället till det bättre. Runt om i Sverige jobbar fackligt förtroendevalda i Kommunal med att öka jämlikheten och jämställdheten från grunden i människors vardag, på arbetsplatserna och i samhället.

Annons

Annons

Ta pensionsåldern som exempel. När riksdagen i höstas höjde pensionsåldern till 67 år sa Kommunal ifrån och krävde rättvis pensionsålder. Över 25 000 namnunderskrifter samlades in och överlämnades till socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Det är självklart att det är kroppen som avgör hur länge du orkar arbeta. Har du själv bidragit till vår fantastiska välfärd under hela ditt yrkesliv ska du självklart ha en bra pension att leva på. Vi vet att det är kvinnorna som arbetar i välfärden som förlorar mest på höjningen av pensionsåldern. Nu inväntar Kommunal regeringens svar och vi kräver besked.

Samhället går att förbättra, och världen över höjer människor sina röster för kvinnors rätt till bättre arbetsmiljö, högre löner och tryggare liv. En sak är säker: större investeringar och smartare prioriteringar i välfärden är avgörande för ett jämställt samhälle. Och har vi inte gett oss på 110 år, så orkar vi 110 år till med energi, solidaritet och envishet.

Barbro Andersson

avdelningsordförande

Kommunal Mitt

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan