Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Därför säger vi nej till kustnära vindkraft

Vi kommer att rösta nej till vindkraftsparken Utposten I, belägen strax utanför Iggön, då den riskerar att förstöra Gävles fina kust i många år framöver. Vi anser att vindkraftparkens påverkan på turistnäringen, fiskenäringen men även på närmiljön kommer att vara för stor, skriver Moderaterna

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

William Elofsson, M.

Bild: Anna Bagge

Annons

Som vi skrivit tidigare: ska man förstöra vår kust för många år framåt – sannolikt i generationer – med allt vad det innebär i inskränkningar av Gävlebornas kustnära boende och livsmiljö – så är det enligt vår uppfattning ett absolut krav att det finns en bred folklig förankring. Vi kan inte se att det finns i Gävle kommun i allmänhet och bland de närboende i synnerhet.

Annons

Frågan handlar inte i första hand om man är för eller emot vindkraft även om vi tycker att det vore värdefullt att bygga ut den pålitliga och kraftfulla kärnkraften i Sverige i stället för den oberäkneliga vindkraften som har stora brister som energikälla. När Sveriges elektrifieras krävs mer fossilfri elproduktion.

Annons

Frågan handlar om ett ja till havsbaserad vindkraft, där parkerna anläggs så pass långt ut att de inte kan störa bland annat turistnäringen och boendes närmiljö, och nej till kustnära vindkraft i form av Utposten I. Havsbaserad vindkraft innebär inte samma konsekvenser men fortfarande samma bidrag till Gävle kommuns ambitiösa miljömål.

Det finns andra ställen att bygga vindkraft på än vid vår vackra kust – låt oss bevara den.

Vi ställer oss också frågande till varför Socialdemokraterna i Gävle undviker att öppet deklarera varför de tänker rösta ja till vindkraftsparken. Vågar de inte stå upp för sina åsikter?

Moderaterna i Gävle

William Elofsson

kommunalråd i opposition

Margaretha Larsson

gruppledare

Pekka Seitola

vice gruppledare

Birgittha Bjerkén

kommunfullmäktigeledamot

Niclas Bornegrim

kommunfullmäktigeledamot

Lars Beckman

riksdagsledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan