Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Coronaviruset: Läget i Gävleborg, så undviker du smitta och hit vänder du dig med frågor

Det nya coronaviruset väcker frågor hos många. Här samlar vi uppdateringar om läget i Gävleborg och upplysningar om var du kan vända dig för hjälp och mer information.

Text

Bild: TT

Annons

Texten uppdaterades senast vid 21:30 den 5 april. (Bland annat med antalet smittade, samt avlidna i Gävleborgs län)

Detta är en öppen artikel med information om coronaviruset. Scrolla ner eller tryck på "Coronaviruset" alldeles under rubriken för att ta del av vår plusmärkta journalistik om sjukdomen.

Somaliska

Joog gurigaaga hadaad dareemeysid inuu hargab ku haayo si aad ugu hortagtid in dad badani aay jiradaan. Dadka badankooda uma baahano inaay la xiriiraan rugaha caafimaadka.

 Halkaan waxaad ka heleeysaa warbixin dheeraad ah oo ku saabsan covid-19.

Annons

Annons

Arabiska 

أبقى في المنزل ان كنت تشعر بالرشح لتجنب إصابة الأخرين بالمرض.اغلب الناس لا يحتاجون الاتصال بجهاز الرعاية الصحية. تجد

Hur är läget i Gävleborg?

■ Torsdagen den 5 mars blev det känt att Gävleborg fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset.

■ Tisdagen den 10 mars ökade Folkhälsomyndigheten riskbedömningen för allmän spridning i Sverige till den högsta nivån. Här kan du läsa mer om vad det innebär.

■ Onsdagen den 11 mars meddelade regeringen att karensavdraget slopas. Fokus ligger på att skydda de äldre och att alla ska stanna hemma om man börjar känna sig sjuk i en luftvägsinfektion. Beslut om ett eventuellt stopp för större evenemang dröjer. Här kan du se regeringens och myndigheternas presskonferenser.

■ Onsdagen den 11 mars hade totalt tre fall bekräftats i länet. Alla har smittats när de varit på resa i norra Italien. På onsdagen avled en patient vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge som varit smittad av coronaviruset.

Annons

■ Samma dag infördes ett förbud mot sammankomster med fler än 500 personer. Förbudet gäller tills vidare.

Annons

■ Torsdagen den 12 mars hade totalt fem fall bekräftats i länet. Även de personerna har vistats i norra Italien.

■ En av de smittade i länet är hemmahörande i Hudiksvalls kommun. Personen har isolerat sig själv och familjen efter insjuknandet.

■ Söndag den 15 mars har totalt sju fall bekräftats i länet. Region Gävleborg har ändrat sina provtagningsrutiner och testar numera endast de med symtom på covid-19 som kräver sjukhusvård. Det kan därför finnas fler länsbor som insjuknat och har lindriga symptom.

■ Måndagen den 16 mars meddelades att Bromangymnasiet i Hudiksvall stängs i två veckor på grund av att en coronasmittad person vistats på skolan. Elever och personal sätts i karantän.

■ Måndagen den 16 mars går Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationen att personer över 70 år bör begränsa kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver.

Annons

■ Tisdagen den 17 mars. Flera gymnasieskolor, folkhögskolor och vuxenutbildningar stänger och övergår till distansundervisning efter regeringens rekommendation.

■ Patienter till akutmottagningen i Gävle och Hudiksvall undersöks i tält utanför sjukhusen. Syftet är att ingen patient ska föra in smitta på akutmottagningen.

Annons

■ Tisdagen den 17 mars beslutar regeringen att icke nödvändiga resor till Sverige stoppas.

■ Torsdagen den 19 mars är antalet konstaterat smittade i Gävleborgs län 15 personer. Region Gävleborg testar dock endast de med symtom på covid-19 som kräver sjukhusvård. Det kan därför finnas fler länsbor som insjuknat.

■ Lördagen den 21 mars är 20 personer konstaterat smittade av det nya coronaviruset i Gävleborgs län.

■ Ytterligare en coronasmittad person i Skutskär har avlidit. Det handlar om en äldre kvinna som bodde hemma men som hade hemtjänst från kommunen.

■ Från och med onsdag den 25 mars är endast bordsservering tillåtet på restauranger och barer.

■ Tisdag den 24 mars är 27 personer konstaterat smittade av det nya coronaviruset i Gävleborgs län och 93 personer i Uppsala län.

■ 36 personer har avlidit i Sverige efter att ha insjuknat i covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens sammanställning.

Annons

■ Onsdag den 25 mars är 32 personer konstaterat smittade av det nya coronaviruset i Gävleborgs län och 102 personer i Uppsala län.

■ Sammankomster för fler än 50 personer förbjuds uppger Stefan Löfven vid en extrainsatt presskonferens den 27 mars.

■ Lördag den 28 mars rapporterade Folkhälsomyndigheten att det finns 53 bekräftade fall i Gävleborg och 149 i Uppsala län. Totalt har fra personer vårdats på intensiven i Gävleborg och nio personer i Uppsala län. Totalt har 102 personer avlidit i Sverige till följd av coronaviruset.

■ Måndag den 30 mars berättade Region Gävleborg på en presskonferens att en patient avlidit under den gångna helgen. Det var det andra dödsfallet i länet. Totalt finns det nu 66 bekräftade fall av covid-19 i Gävleborg.

■ Tisdag den 31 mars finns det nu totalt 86 bekräftade fall i Gävleborg. Åtta personer har fått intensivvård i länet. Två personer har avlidit i Gävleborg. Totalt har 180 personer avlidit i Sverige till följd av coronaviruset.

Annons

■ Onsdag den 1 april finns det nu totalt 101 bekräftade fall i Gävleborg. Totalt har fyra personer i länet dött i sviterna av coronaviruset.

■ Lördag den 4 april finns det totalt 163 bekräftade sjukdomsfall i Gävleborg, 14 personer intensivvårdas på sjukhus och dödssiffran ligger fortfarande på fyra personer.

■ Söndagen den 5 april hade antalet bekräftat smittade i länet ökat med 12 fall, alltså till 175 personer. Antalet avlidna och intensivvårdade låg kvar på samma siffra som dagen innan.

Hur undviker jag smitta?

Test: Misstänker du coronasmitta men är osäker på om du bör söka vård? – gör sjukvårdens test här.

Annons

■ För att undvika att smitta andra ska du, enligt Folkhälsomyndigheten, stanna hemma om du har symtom som snuva, hosta eller feber. Rekommendationen är att stanna hemma ytterligare två dagar efter att du blivit frisk.

■ Tvätta händerna ofta och noggrant med tvål och vatten och/eller använd handsprit. Ytor kan rengöras med desinfektionsmedel.

■ Covid-19 smittar främst genom hosta och nysningar. Försök att nysa och hosta i armvecket eller i en näsduk (som sen slängs). Undvik att röra ansiktet och ögonen. Håll avstånd till personer som hostar och nyser och undvik att ta dem i hand.

■ Personer över 70 år bör begränsa kontakter med andra människor så långt det går under en tid framöver.

■ Här kan du se vilka områden som Utrikesdepartementet avråder resor till. Sedan 14 mars avråder UD från alla "icke nödvändiga" resor till andra länder.

Annons

Symtom

Enligt 1177 Vårdguiden påminner symtomen om vanlig förkylning eller influensa. Vanliga symtom är feber, torrhosta, andningsbesvär, snuva, halsont, huvudvärk, värk i muskler och leder samt illamående. Vissa får svårare besvär, som lunginflammation. Symtomen kommer oftast cirka fem dagar efter att man smittats, men det kan dröja upp till 14 dagar.

Annons

När ska jag kontakta vården – och hur?

Enligt 1177 Vårdguiden ska du genast kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning (om inte dessa är öppna ska du kontakta akuten) om du plötsligt blir mycket sämre och/eller du får andningsbesvär även när du vilar.

OBS: Det är viktigt att ringa först, så att särskilda rutiner kan följas och du undviker att smitta andra.

■ Ring 1177 om du behöver sjukvårdsrådgivning. Där kan du få hjälp att bedöma symtom.

■ Ring 113 13 för allmänna frågor om corona. Du kan även läsa information på 1177 Vårdguidens hemsida och på Folkhälsomyndighetens hemsida. Välj i första hand nätet för allmänna frågor då det är hög belastning på 113 13 uppmanar Region Gävleborg 15 mars.

Källor: 1177 Vårdguiden och Folkhälsomyndigheten

Var kan jag hitta mer information?

Vårdguiden 1177

Folkhälsomyndigheten

Annons

Krisinformation.se

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

113 13 är ett nationellt informationsnummer dit du kan vända dig för generella frågor kring coronaviruset, som inte handlar om sjukdomssymtom.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan