Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Chefredaktören: Alla kommer utsättas för coronaviruset – ändå vänder vi oss (nästan) bara till våra prenumeranter

Sverige har gått in i en ny fas i coronabekämpningen. Kärnan i den nya strategin är inte att stoppa smittan, för det går inte, utan att bromsa smittspridning så att man vinner tid. Målet är bland annat att akutsjukvården inte ska överlastas.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör

Bild: Anna Höglund

Annons

Enligt bland andra Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, kommer vi i stort sett allihop att utsättas för detta coronavirus, som heter covid-19, förr eller senare. Det säger han i en intervju i tidningen Dagens Medicin, där jag jobbade innan jag började här på Gefle Dagblad. Andra experter sade i går liknande ting.

Många av dem som utsätts för viruset kommer bli sjuka, de allra flesta lindrigt. Först kommer en våg som väntas pågå till sommaren och sen kommer våg två i höst. Enligt prognoser alltså, för ingen vet ju säkert hur det blir. Så målet med att stoppa sammankomster med fler än 500 deltagare är egentligen inte att få stopp på hela sjukdomen, utan att fördröja den så att inte alltför många blir sjuka samtidigt.

Annons

Annons

Detta är inte digerdöden, där omkring var tredje människa i Europa dog. Men visst kan det bli illa nog.

Och lyckas vi inte med den nya strategin blir läget extremt tufft för sjukvården. Det är också ett delsvar på frågan om sjukvården är redo: Det beror helt enkelt på hur väl vi lyckas med de åtgärder som regeringen och myndigheter presenterade i går.

Och hur ska man då lyckas – ja, där spelar det stor roll hur vi själva beter oss. Känner du dig krasslig så håll dig undan. Tvätta händerna, ofta. Hosta och nys i armvecket. Undvik att hälsa på gamla släktingar med kroniska sjukdomar just nu. Håll dig informerad, via oss på Gefle Dagblad eller direkt hos Folkhälsomyndigheten.

En del kräver att Gefle Dagblads artiklar om coronaviruset ska vara öppna, det vill säga gratis. Men vi lägger de flesta artiklarna bakom Plus, de är helt enkelt till för våra prenumeranter. Undantaget är vissa livesändningar som till exempel Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, bjöd in till i går samt statsministerns tal i går kväll. Ett annat undantag var den livechatt som GD ordnade med Region Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo i onsdags. Undantagen gränsade till krisinformation till allmänheten, vilket gör att vi lät det vara öppet.

Annons

Annons

Varför är då inte alla GD:s artiklar om coronaviruset öppna?

Ja, det kan man undra, särskilt som jag håller med om att rapporteringen om coronaviruset är samhällsnyttig information. Men det är också majoriteten av all vår journalistik.

Så svaret är enkelt: Vi är ett kommersiellt företag som är helt beroende av prenumerations- och annonsintäkter för att finansiera journalistiken. Utan intäkter finns ingen samhällsnyttig journalistik. Och vi rapporterar, som under de flesta av vår 125 år långa historia, i första hand till våra prenumeranter. Det fanns några år då tidningshus trodde att gratis material på webben skulle bli en lönsam business även för lokalmedier. Strategin visade sig vara fel och höll på att få många av oss att gå under.

Tycker du att det är viktigt att få tillgång till våra artiklar så pågår just nu en kampanj med ett mycket bra erbjudande för den som inte är Plus-kund än.

Så du är förstås varmt välkommen att bli ny prenumerant på hela vårt utbud av samhällsviktig journalistik!

PS

Här finns förresten en länk till mer samhällsnytta – som vi bjuder på alldeles gratis.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan