Enorma mängder betong, stål, andra metaller samt plast och glasfiber används vid produktion av vindkraftverk till havs. Vindkraftverken genererar stora utsläpp av koldioxid vid utvinning och produktion. Det betyder att dagens satsningar leder till dramatiskt ökade utsläpp, som inte kompenserats förrän efter något decennium, kanske 15 år. Då är vindkraften i havet uttjänt och ska skrotas eller ersättas med nya miljöovänliga fundament/vingar.
Annons
Annons
Vem återvinner och tar hand om den skroten? Det kan bli en rejäl utgift för Gävles skattebetalare om det utländska vindföretaget gått i konkurs.
När det blåser som bäst måste vindkraftproduktionen strypas, dessutom har havsbaserade vindkraftverk betydligt högre utsläpp än landbaserade. Vi räddar inte klimatet med havsbaserad vindkraft, vi förstör havsmiljön!
De som röstade ja på kommunstyrelsens möte bör läsa på. Ert ja verkar okunnigt och illa genomtänkt samt ytterst miljöförstörande. Vilken kunskap har ni om det lilla tvåmansföretaget som driver vindprojektet? Vad blir kostnaden för den här planerade gigantiska vindkraftsindustrin och vem betalar?
Vem drar i handbromsen för en riskfylld energipolitik? Vad kommer våra barn och barnbarn att tänka om detta naiva projekt? Hur törs ni?
Miljövän