Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Kontanthantering på bussarna ökar risken för hot och våld

Hot och våld är tyvärr ett ökat arbetsmiljöproblem i flera branscher i vårt land. En bransch som har uppmärksammats den senaste tiden är kollektivtrafiken. Bussförare och tågvärdar utsätts oftare än andra yrkesgrupper för hot och våld i sin yrkesutövning.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Barbro Andersson.

Bild: Anders Eklind

Annons

Kommunal är facket som organiserar bussförarna och i Arbetsmiljöverkets statistik ser vi att 19 procent av de anmälda arbetsolyckorna med sjukfrånvaro för bussförare/spårvagnsförare orsakas av hot eller våld på arbetsplatsen. Det är inte acceptabelt! Vi välkomnar att Arbetsmiljöverket nu kommer att granska 300 arbetsplatser inom kollektivtrafiken för att se hur arbetsgivarna förebygger hot och våld.

Annons

Statsminister Stefan Löfven besökte för en tid sedan bussförare på Gamla Uppsala Buss i Uppsala och han markerade skarpt mot den rådande situationen inom branschen. I Uppsala hade på kort tid fem bussförare utsatts för hot och våld, oftast i samband med att de ska kontrollera om passagerna har giltiga biljetter och färdbevis.

I Gävleborg ser vi samma situation som i Uppsala. Att i samband med bussförarens kontroll av giltigt färdbevis finns det en ökad risk för hot och våld. Men i vårt län har vi ytterligare ett arbetsmiljöproblem som skapar otrygghetskänsla, nämligen att bussförarna ska hantera kontantkassor vilket ökar rånrisken och därmed även risken för att bli utsatt för hot och våld.

Annons

Att tvingas bära den känslan, och samtidigt veta att det i större delen av landet råder kontantfrihet på bussar just på grund av säkerhetsrisken men inte i vårt län. Här har politikerna i Region Gävleborg, de som har makten att förändra, valt att säga nej vilket gör oss bussförare och fackligt förtroendevalda väldigt frustrerade.

Varför vänta tills det värsta händer, att någon blir skadad för livet på grund av det här? Varför inte agera innan det? Lyssna på arbetsgivarna som vill införa kontantfrihet och en säkrare arbetsmiljö för sin personal! Lyssna på proffsen, det vill säga förarna och skyddsombuden som har kunskap och förslag på hur hot och våld inom branschen kan förebyggas!

I dag, 18 februari, på bussförarens dag kommer vi att lämna in medborgarförslag till ansvariga politiker i Region Gävleborg för att förändra det här. Gör som oss du också!

Annons

Barbro Andersson

avdelningsordförande, Kommunal Mitt.

Ulrika Lundström

arbetsplats- och skyddsombud, Vy Buss i Gävle

Bussförare, Vy Buss: Ahmad Ahmad, Artur Safarian, Atro Oiva, Benny Walberg, Dilan Karim, Halil Yilmaz, Hans Larsson, Hatam Kakai, Ingvar Wallinder, Johanna Teljing, Kemo Hurlov, Magjed Moradi, Magnus Kleist, Mats Hellborg, Mika Ström, Musa Öz, Peder Gyllenhammar, Petra Sundgren, Reza Emami, Rezgar Wally, Salaheddin El-Yassir, Sarwat Derkaspar, Shirwan Ahmed, Shivan Rashu, Sofia Holmström, Tommy Sjöström, Tony Andersson, Vala Vazirdaftari, Veronica Norling, Åke Elusbrant.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan