Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: MP och C har inte förstått vilken guldgruva vi har i form av vår vind och natur

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vindkraftverk utanför Landskrona.

Bild: TT

Annons

Vad är miljövärdet av en vacker orörd natur (Jungfrukusten) och frågan är: Vad är det totala värdet?

Hur räknas värdet av en vacker orörd natur i dag och 30 år framåt?Troligtvis miljoner eller miljarder kronor.

I Stockholms är elbehovet högt, men i deras skärgård är det troligtvis omöjligt att att bygga vindkraft därför söker sig riskkapitalisterna till områden där motståndet mot miljöförstöring av vackra natur områden är svagare (typ Miljöpartiet Centern C i Gävle kommun). Där kan riskkapitalisterna maximera sin vinst med minsta kapitalinsats. Detta ger riskkapitalisterna (troligtvis tyskar och kineser) maximal vinst med minsta politiska motstånd.

Vi i Gävle kommun som äger råvarorna (vinden och naturen) vill behålla våra framtida ekonomiska möjligheter i form vår vackra närmiljö, natur och möjligheter till framtida: turism fiske, jakt, miljöupplevelser i form av rekreation och naturupplevelser av alla möjliga slag.

Annons

Annons

Om vi väljer att sälja ut våra naturresurser då vill vi Gävlebor få marknadsmässing kompensation, genom att fler riskkapitalister bjuds in till en öppen budgivning. Den ger oss det bästa ekonomiska anbudet så att vi blir rejält kompenserade för förstöringen av vår vackra närmiljö.

De pådrivande miljöförstörarna MP och C har inte förstått vilken guldgruva vi har form av vår vind och natur. Dessutom saknas en korrekt projektering för att ta ett beslut, hur är det möjligt? De har röstat utan att ha en fullständig strategi för hur Gävleborna kan maximera utfallet av denna budgivningsprocess. Dessutom saknas en korrekt konsekvensbeskrivning.Man tar sig för pannan. Vad håller MP och C på med?

Förslag till våra politiker: Gör om och gör rätt enligt följande:

1) Gävle kommun bör i egen regi göra en fullständig undersökning och beskrivning av miljökonsekvenser. Till exempel undersök flytt längre ut till havs.

2) Kommunen bör göra en fullständig projektering (via konsult) med ekonomisk analys, inkluderande skatter, miljön med fiske, jakt, turism och så vidare, möjliga och förlorade affärsmöjligheter, arrende i kronor per år och så vidare.

3) Visa upp ett komplett projekt med ekonomisk kalkyl för 30 års drift inkluderande vindparkens miljöriktiga rivning (bankgaranti från ägarna), förstöring av betong, stål, vingar och så vidare.

Annons

4) Gävle kommuns invånare får rösta (vid nästa riksdagsval) för eller emot vindparken. Det är inte bråttom eftersom kraftledningar saknas i dag dessa tar cirka tio år att bygga.

5) Om Gävle kommuns invånare röstar ja, bjud in fler anbudsgivare/riskkapitalister och genomför en korrekt upphandling och ge vindparksprojektet till högstbjudande och den som ger oss Gävlebor det bästa utfallet för vår vackra kust och vår råvara (vind o natur).

6) Om Gävleborna röstar nej, använd alla medel som till exempel kommunalt veto och gör en nationalpark av den orörda vackra Jungfrukusten för efterföljande generationer och deras barn och barnbarn.

Miljövän 1

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan