Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vi står redo att fatta de beslut som krävs för Gävlebornas bästa

Vi följer dagligen hur läget kring covid-19 påverkar Gävle och medborgare i Gävle kommun. Vi står troligen inför en av de största utmaningarna vi har gjort på länge, men vi har goda förutsättningar att klara även en större kris, skriver majoritetens kommunalråd.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Från vänster Erik Holmestig, Thereze Metz, Åsa Wiklund Lång, Helene Åkerlind och Jörgen Edsvik.

Annons

Som kommun har vi ett samhällsansvar att skapa förutsättningar för att dem som behöver mest stöd i samhället får det, speciellt i en utmanande tid. Lika mycket har vi ett ansvar som medmänniskor – att tillsammans stödja äldre grannar, bekanta och släktingar eller personer som ingår i riskgrupperna att klara sin vardag men också få lite guldkant på en ansträngd tillvaro. Alla kan vi göra det där extra telefonsamtalet till någon som vi vet är ensam och kanske orolig.

Kommundirektören har en krisberedskapsgrupp igång som flera gånger i veckan följer hur det så kallade coronaviruset påverkar våra verksamheter. Vi har tät dialog med Region Gävleborg och följer hur deras utveckling ser ut, hur vi kan samarbeta tätt och stödja varandras insatser.

Annons

Än så länge löper kommunens arbete på utan större störningar även om vi såklart ser effekter som exempelvis ökad frånvaro bland både våra medarbetare och elever. Gymnasierna och Komvux bedriver nu sin verksamhet på distans, vi följer hur detta går och är beredda att fatta beslut om så krävs för att säkerställa kvaliteten i utbildningen.

Annons

Vi ser dock stora effekter redan nu i vårt lokala näringsliv. Det bekymrar oss såklart oerhört, utvecklingen för vårt näringsliv är avgörande för att vi ska komma tillrätta med vår arbetslöshet men också utvecklingen av vår kommun.

Därför gick vi torsdag 19/3 ut med ett särskilt stödpaket till lokala företag där vi skjuter på betalningar för avgifter som kommunen ansvarar för, till exempel för serveringstillstånd, livsmedelstillsyn och markupplåtelse. I denna tuffa tid behöver vi alla som kan stödja det lokala näringslivet.

Om vi gemensamt stödjer alla de goda initiativ som kommer från lokala butiksägare, handlare, restauranger, tjänsteföretag och andra lokala entreprenörer så har vi en mycket större chans att ta oss ur den här perioden utan lika stora effekter på vår lokala ekonomi. Du som kan – handla lokalt, nu är du viktigare än på länge!

Vi i majoriteten i Gävle följer nu utvecklingen varje dag. Vi är beredda att fatta de beslut som krävs för att Gävle ska ta sig ur den här tiden så bra som det bara går. Vi kan komma i ett läge där vi tvingas att fördela om resurser, medarbetare kan under perioder få nya arbetsuppgifter och lokaler kan användas på nya sätt. Verksamheter behöver kanske stänga eller förändras - men vårt fokus varje dag är att göra det bästa vi kan för varje person i vår kommun, så långt det bara går.

Annons

Annons

Gävle har mött utmaningar förr. Vi är en stark kommun med goda resurser. Tillsammans tar vi oss ur även den här tiden, särskilt när samhälle, näringsliv och vi alla som medmänniskor hjälps åt. Ta hand om varandra!

Majoritetens kommunalråd

Åsa Wiklund Lång, S

kommunstyrelsens ordförande

Jörgen Edsvik, S

kommunalråd

Helene Åkerlind, L

kommunalråd

Erik Holmestig, C

kommunalråd

Therese Metz, MP

kommunalråd

Mer läsning om coronaviruset

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan