Annons

Annons

Debatt
Debatt: Kristdemokraterna säger nej till vindkraftsparken Utposten 1

I Gävle kommuns vackra kust ryms och samsas sedan hundratals år tillbaka yrkesfiske, turism och sjölogistik i en hållbar försiktig exploatering. Vi vill fortsätta att förvalta och utveckla vår kust på samma sätt som man hittills gjort, skriver Kristdemokraterna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jan-Eric Andersson och Jan Myléus.

Annons

Nu hotas dock närområdet kring Iggön av så kallad havsbaserad vindkraft. Ett stort område enorma vindkraftverk byggda för att placeras långt ute till havs planeras nu byggas i kustnära område strax utanför Iggön.

Dess påverkan på närområdet kommer att bli stort. Hur stort vet ingen eftersom så stora vindkraftverk inte byggts tidigare. Vi har efterlyst att kommunen skall göra egna konsekvensanalyser med avseende på fiskenäringen, turismnäring, handel, fastighetsvärden, kulturella värden och friluftsvärden.

Nu förlitar man sig i stället på den miljökonsekvensbeskrivning som tagits fram av företaget som vill etablera. Vissa antaganden och beräkningar på hitintills oprövad teknik med avseende på storleken. Vi kristdemokrater har inget emot varken ny teknik, innovationer eller vindkraftsparker men anser att denna exploatering är för påfrestande för närområdet och konsekvenserna för stora eller okända.

Annons

På kommunstyrelsens senaste möte ville vi utnyttja det veto kommunen har och säga nej till Mark- och miljödomstolens tillståndsgivning för denna kustnära etablering. Tyvärr var det bara några få partier som höll den linjen. MP, C, S och V valde att godkänna.

Annons

Vi är inte emot en utveckling av vår kust men det måste ske i samklang med befintlig verksamhet och närområdets bästa.

Kristdemokraterna Gävle

Jan Myléus

Jan-Eric Andersson

Martina Kyngäs

Lili André

Henrik Lindström

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy