Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Det finns ingen miljövänlig metod att ta hand om uttjänta vindkraftverk

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Fortsatt debatt och vindkraften.

Bild: Arkivbild, Micke Engström

Annons

”Vi är alla beroende av den enda planet vi har” skriver MP/Therese Metz. Förhoppningsvis tycker alla att vi bör värna vår miljö såväl på land som till havs. Det MP vill driva är motsatsen vilket innebär en enorm miljöförstörelse av Gästrikekusten.

Det kan också tolkas som att MP inte tar hänsyn till majoriteten av medborgarna, utan har för avsikt att köra över denna storm av protester mot den kustnära vindkraftetablering som vi kan läsa om i lokaltidningarna.

Annons

Annons

MP skriver att ”fågellivet troligen inte kommer att skadas”. Det räcker inte att tro! För att ta ett så här ogenomtänkt beslut ska man veta och hämta opartisk professionell information från sakkunniga, inte enbart från dem som är part i målet. Metz föreslår att fiskenäringen ska ”ersättas ekonomiskt”.

Så oförskämt mot dem som lever på, och har sin utkomst av fisket, samt har för avsikt att fortsätta i yrket i generationer och även planerar att utveckla näringen. De gigantiska bottenfundamenten har både under byggtid samt när vindkraftverken är i drift har visat sig störa fiskar som reagerar med ett flyktbeteende. Referens: "Ljud från vindkraftverk i havet och dess påverkan på fisk, Andersson, Sigray, KG Persson".

Enligt MP ska bolaget som eventuellt ska bygga förklara hur vindkraftdelarna ska återvinnas. I dagsläget finns ingen miljövänlig metod att återvinna vindkraftbladen som består av kompositmaterial som krossas mekaniskt, processen frigör giftigt damm. Alternativt separering genom förbränning som är energikrävande med omfattande restprodukter!

Miljövän

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan