Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Socialdemokraterna sviker Norrsundet med vindkraftsbeslutet

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Fotomontaget ingår i Svea Vind Offshores ansökan och visar 290 meter höga kraftverk sedda från Salthasfjärden

Annons

I över hundra år har Norrsundets väljare varit Socialdemokraternas trognaste. Som mest vill jag minnas att de på 1970-talet fick bortåt 95 procent av rösterna i valkretsen. Socialdemokraterna var så dominerande på orten att om man köpte Expressen i kiosken måste man också köpa Aftonbladet för att stoppa den i, annars kom glåpord och tillmälen. De få som prenumererade på GD blev förstås också pikade.

Annons

Annons

Livet var inställt på att man skulle var anställd och jobba i fabriken eller sågverket. Att bli företagare sågs närmast som ett svek mot arbetarkulturen. Och så skulle man förstås demonstrera mot kapitalet varje första maj.

Men så blev då de höga svenska lönerna och kostnaderna omöjliga att klara mot de större industrierna i och utanför landet. Både sulfatfabrik och sågverk lades ned på några år.

Det enda som nu återstår av värde i den en gång så blomstrande orten är det vackra kustområdet.

Wiklund Lång, Edsvik & Co är förstås för unga för att minnas den stora tillit till Socialdemokraterna som Norrsundet uppvisade. Även om de skulle göra det tror jag att deras behov av stöd från småpartierna är större än deras sunda förnuft.

De vill nu helt ödelägga kustområdet till sorg och förtvivlan för ortsbor, båtfolk, turister och naturvänner. Särskilt tragiskt att man även saboterar för de unga yrkesfiskare som så beundransvärt storsatsar på sin anläggning på Saltharsfjärden. Vem kommer att vilja att äta fisk fångad i ett uppgrävt hav och vilka vill leva vid ett hav fyllt med 290 meter höga monster?

Förmodligen försvinner MP ur riksdagen efter nästa val och förhoppningsvis även ur kommunstyret och då blir deras irrläror inte så betydande för viktiga beslut. Sorgligt att S är så maktlystna att man inte kan tänka själv.

Ni sviker er egen historia!

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan