Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: I Knäred tystnade debatten om när vindkraftverken väl var på plats

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skribenten tycker inte att man ska vara rädd för vindkraften.

Bild: Arkivbild, Micke Engström

Annons

På Twitter såg jag debatten om vindkraft i Gävle och minns debatten här i Knäred när vindkraften skulle komma till våra skogar och frågan delade bygden i två läger.

Från min högt belägna tomt i utkanten av byn ser jag numera 15 vindkraftverk i tre väderstreck där tre vindparker höjer sig högt upp över granskogen. Det närmaste står blott en kilometer härifrån.

Annons

Någon skulle kanske kalla mig drabbad, men så är det inte. Det tog lite tid att vänja sig, men nu är möllorna ett trevligt och rogivande inslag i landskapet. De bidrar till hopp om tillgång till energi utan att förstöra den framtid ingen ska behöva växa upp i fruktan inför.

För Knäreds del är vindkraften ett lyft. Vårt nya utegym är bekostat med bidrag från vindbonusen, en fond där lokala föreningar kan söka bidrag. Och vårt hotell hade knappast överlevt utan gästnätter av servicefolk från möllorna. Skogsägare får arrenden som i sin tur ger välbehövliga skatteintäkter till kommunen.

Annons

Nu i efterhand kan man konstatera att oron för att turisterna i stugorna skulle fly och bostadspriser rasa var obefogade. Turisterna är kvar och bostadspriserna steg.

Men det finns en dimension som jag tror man lätt missar i debatten. När man kallar vindkraftverk för monster och börjar leta fel av personliga skäl. Då riskerar fakta bli betydelselösa om de inte kan användas i eget syfte.

I debatten om Utposten läste jag en insändare som verkar tycka att inkomst genom export är fult. Brukar inte exportinkomster vara eftersträvansvärt? Jag misstänker att protesterna bottnar i oro för utsikten från det egna köksfönstret. Men det har visat sig att när snurrorna är på plats är det få som klagar. De snurrar fridfullt och skapar meningsfulla arbetstillfällen i lång tid framöver.

Klimatkrisen beror på orena energikällor. Därför har vi inte råd att bromsa grön utveckling. Corona visar hur svårt det är med förändringar, och vilka konsekvenser de kan få i en kris. En framtida coronakris, i ett söndertrasat klimat, det vill vi inte utsätta våra barn för.

Annons

Vi kan inte acceptera kraftigt stigande nivåer av koldioxid i atmosfären, med oöverskådliga problem inom en mansålder. Därför måste vi acceptera de förändringar rena energikällor bär med sig. Våra barn förtjänar bättre än att vi låter oss luras av skrämselpropaganda om vindkraft, som i grund och botten handlar om oro för visuella effekter fem-tio kilometer ute till havs. Vi måste ställa om och Svea Vind Offshore står redo att satsa, de förtjänar vårt stöd.

Palle Nielsen

Knäred, miljödebattör

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan