Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Är det här vad våra "miljövänner" vill lämna till våra barn?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En uttjänt och rostig vindkraftspark. Foto: Insändarskribenten.

Bild: Privat

Annons

Diskussionerna kring vindkraftens vara eller inte vara debatteras utifrån mycket tyckande och känslor.

Jag vill därför presentera några fakta som är lätta att kontrollera och förhoppningsvis att ta till sig.

Att begära att politiker ska kunna fatta beslut utifrån fakta är nog att begära för mycket då de inte vet skillnaden på effekt och energi eller frekvensstabilitetens betydelse för elnätet.

Att sedan ge ett parti, som 95 procent av folket inte vill veta av, så mycket inflytande i beslutet är skamligt.

Var på en konferens för några veckor sedan där en representant från Svenska Kraftnät (SVK) presenterade några intressanta fakta.

Det som gäller i dag är att merparten av den el som ska produceras i vindkraftparkerna kommer att förbrukas söder om Dalälven. De vindkraftparker som planeras och projekteras ligger alla norr om Dalälven.

Annons

Annons

Ytterligare fakta är att elen från vindkraftparkerna måste transporteras till förbrukarna. Att bygga en kraftlinje i Sverige idag tar i genomsnitt 15 år.

Det tar cirka ett år att projektera och ett till två år att bygga. Övrig tid är behandling av överklaganden från kommuner, myndigheter, organisationer, markägare, med mera.

Hur kan då Therese Metz, MP, gå ut med budskapet att det är bråttom att bygga en vindkraftpark i Gävle när vi kanske får vänta 15 år på att elen kan levereras söderut? Att företagen som bygger ska lova att ta reda på skrotet då det tjänat ut är väl lite väl naivt att tro på.

Det är förtag som driver anläggningen. När reparations- och underhållskostnader blir för höga och anläggningen ej längre är lönsam/närmar sig slutdatum, säljs den troligtvis till något annat företag eller så går företaget som drivit och tjänat pengar på anläggningen i konkurs.

Då blir det som vanligt när det gäller politiska beslut. Det blir vi, skattebetalarna, som får betala hela kalaset. Politikerna "hade ingen aning" om att det kunde bli på det viset.

För övrigt förstår jag inte MP:s agerande att spela på människors känslor med spridande av felaktiga faktauppgifter när det gäller alternativa lösningar och kostnader gällande el- och energisektorn. För oss som arbetat i branschen i över 40 år, här hemma och internationellt, så ser verkligheten helt annorlunda ut.

Annons

Varför ska vi i Sverige ska slå knut på oss själva för att minska vår klimatpåverkan? Att Sveriges inverkan på klimatet globalt sett, är mycket liten inser man när det visar sig att en tillfällig nedgång i en kinesisk provins motsvarar hela Sveriges utsläpp under två år.

Det går bra att driva MP:s idéer om man har en anställning där pengar till lönen kommer från beskattning av produktiva människor och företag. Den som driver och arbetar i en verksamhet där resultatet bestämmer storleken på lön och förmåner har en annan syn på verkligheten.

Bosse E

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan