Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Katarina Ekspong: Tack – till varje läsare. Därför gör du skillnad!

All lokal handel är viktig i nuläget om du i framtiden vill ha levande centrum, överlevande företag, restauranger, kaféer, ett lokalt kulturliv... och om du vill ha lokaltidningar, skriver chefredaktör Katarina Ekspong.

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör och ansvarig utgivare

Bild: Anna Höglund

Annons

Sällan har vår journalistik varit så viktig som nu, när hela samhället, ekonomin och beteenden förändras dag för dag framför våra ögon. I dessa tider av ryktesspridning i sociala medier är oberoende medier som ställer frågor, tar reda på fakta, kartlägger, granskar och informerar viktigare än någonsin, anser jag.

Kommer vi på Gefle Dagblad någon gång ha faktafel i våra artiklar om coronaviruset? Ja, det skulle kunna hända – men då försöker vi alltid rätta till det.

På tidningar finns kunniga journalister med kunskap om källkritik och det finns en ansvarig utgivare, som just har och tar ansvar. Det övergripande ansvaret saknas på Facebook och i andra sociala medier, där vem som helst kan påstå snudd på vad som helst utan substans – för att detta sedan ska delas och spridas i stora grupper. Det finns till exempel hälsoprofiler som säger sig ha lösningar mot smittan via olika kosttillskott och kurer som påstås stärka, skydda, behandla och boosta. Här är Expressens granskning av detta. I sociala medier snurrar inlägg som gynnar bluffmakare fritt, i medier med ansvariga utgivare gör det inte det. Eftersom vi granskar fakta och dessa hälsogurus, kändisar och företagare saknar belägg för vad de påstår.

Annons

Annons

Just nu är det viktigt att vi tillsammans agerar så att sjukvården och äldrevården får bästa möjliga förutsättningar att klara sitt uppdrag. Det är prioritet nummer ett. Om regeringens och myndigheternas strategi är den absolut bästa möjliga för att nå dit vet inte jag med säkerhet. Det kommer att utvärderas i efterhand, av forskare, myndigheter och av oss medier – i åratal. Sannolikt är inte varje enskilt beslut det bästa, kommer det visa sig efteråt. Men just nu, i denna kris, måste vi samarbeta. Så följ de råd som ges av bland andra Folkhälsomyndigheten! Åtminstone jag själv är inte bättre på epidemiologi än de som har landets toppjobb i ämnet. Tycka fritt får vi alla förstås göra, men agerar vi alla lite olika, efter egna eller andras teorier, lär det inte vara av godo.

Och om vi inte får ner smittkurvan riskerar det bli som i Bergamo i Italien där intensivvårdsplatserna inte på långt när räcker till, där läkare och sjuksköterskor är hemma, inte bara på grund av att de blivit smittade utan även av total utmattning, och där människor inte hinner begravas i normal takt efter dödsfallen.

Detta är ingen lindrig smitta, även om sjukdomen lurigt nog kan kännas förrädiskt lindrig för många av oss. Det är därför det är så viktigt att hålla sig undan även vid lätta symptom, för du riskerar smitta ändå. Ta ditt halsonda på allvar och håll dig undan!

Jag vet samtidigt att flera av åtgärderna har oöverblickbara negativa effekter på näringslivet, och att åtgärderna därför ifrågasätts av det skälet. Det är därför nödvändigt med de initiativ som tas för att stötta näringslivet, både från statligt håll och av kommunen. Men det som gläder mig extra är alla ni som själva agerar genom att till exempel plötsligt handla ovanligt mycket hämtmat från krogen. Och är du frisk, under 70 år, och behöver nya byxor – så kan du åka till närmsta centrum och köpa dem. Det lär knappast råda trängsel i butiken.

Annons

Annons

Riskerar du bli smittad? Ja risken finns alltid - framför allt om du själv eller andra inte följer rekommendationerna. Men risken är inte som störst nu.

Det kommer bli värre men just nu är inte smittan i Gävleborg mer utbredd än att det är fullt möjligt för friska, som inte tillhör riskgrupperna, att röra sig i samhället, om man följer rekommendationerna. Myndigheterna har inte föreslagit ett fullständigt stängt samhälle och all lokal handel är viktig i nuläget – om vi vill ha levande centrum, överlevande företag, restauranger, kaféer, ett lokalt kultur- och nöjesliv – och tidningar.

Jag kan tänka mig att vi kan få striktare förhållningsorder så småningom, om sjukdomsläget förvärras som befarat.

Jag kan här erkänna att krisen känns inpå bara skinnet, även för mig. Gefle Dagblad har skrivit om olika branscher som drabbas, som till exempel restauranger, hotell, butiker, kultur och många fler. Men vi har inte skrivit om oss själva. Risken är att om ”annonsförlusterna blir så stora som branschorganisationen Tidningsutgivarna befarar kan coronakrisen bli den avgörande chocken som sänker en stor del av landets dagstidningar. Den insikten måste sjunka in hos alla som bryr sig om samhällsjournalistik”, skriver mediejournalisten Martin Jönsson i Dagens Nyheter.

Än är vi inte där, men visst känns det redan rejält även för oss på Gefle Dagblad.

Läget innebär att jag är extra glad över alla er som tycker vår journalistik är värd att betala för. Och ni blir allt fler.

Annons

Tack för ditt förtroende, du gör skillnad!

PS. Här är länkar till några av mina tidigare krönikor:

Annons

Vi skriver din historia - om när journalistiken är på liv och död

Alla kommer utsättas för coronaviruset – ändå vänder vi oss (nästan) bara till våra prenumeranter

Och här är all vår bevakning om coronaviruset.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan