Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Det är bara att hoppas att ledamöterna har förstått vad vindkraftsbeslutet innebär

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skribenten vill inte ha kustnära vindkraft.

Bild: TT

Annons

Kommunfullmäktige i Gävle ska klubba beslutet om den kustnära vindkraften. De ska göra det utan att alla ledamöter kan närvara. Man kan bara hoppas att de som kommer att närvara har förstått vad beslutet innebär, att de har ställt relevanta frågor och satt in ärendet i sitt rätta sammanhang.

Gävle vill nu vara en "miljökommun i framkant" och detta banar väg för ett historiskt beslut, som totalt kommer att förändra förutsättningarna för vår kust, Jungfrukusten. Exploatörerna, ett litet bolag, har talat om vad som gäller: "Bor man vid kusten får man räkna med vindkraft", "Vi kommer att behöva mängder med ny el i framtiden", "Vindkraft till havs är framtidens energislag".

Annons

Annons

Svepande formuleringar i största allmänhet, som snarare liknar propaganda, alltså påståenden som upphöjts till sanningar.

Relevanta frågor som kommunen borde ställa innan kusten säljs ut är: Vilka kommer att bygga vindkraftverken? För vilka kommer energin att produceras? Vilka behov föreligger i vårt land? Redovisa siffror! Och så vidare.

I tider av hårt pressad ekonomi och stark medvetenhet om vår ohållbara livsstil och överkonsumtion så borde frågan istället gälla: hur kan vi minska energiberoendet? Vilka vägar leder mot en hållbar framtid? Hur räddar vi vår natur, den som finns kvar, från överdådiga exploateringar?

Det är här Gävle kommun skulle kunna ligga i framkant, i stället för att säga ja till ett utstuderat projekt med inslag av storhetsvansinne.

Örnen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan