Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Vi får vindkraftspark i stället för jungfrukust

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Iggöns östra sida.

Bild: Arkivbild

Annons

Miljöpartiet och Centern i Gävle kommun har tryckt på ordentligt för att förstöra vår vackra närmiljö (Jungfrukusten) med ett kustnära vindkraftverksområde.

Den 3 mars i GD så noterar de att ”Den här platsen är utifrån våra perspektiv tillräckligt okej för oss." De menar alltså att det är okej att förstöra den orörda vackra miljön Jungfrukusten.

Annons

DE skriver i GD den 6 mars att, nu tror de forrtfarande på kustnära vindkraftverk, men nu ska det utredas och nu är det upp till domstol att ta beslutet.

Annons

Alltså Svea Vind Offshore AB med troligen Internationella Investerare ska tydligen driva igenom beslutet i domstol, påhejade av supportrarna MP och C.

1) Gävle kommuns invånare vill troligen följande:

Vi vill för framtida generationer ha kvar vår möjlighet att uppleva en vacker natur och dess skönhet med enbart naturens ljud såsom prassel, vågor, insekter, djur, fågelljud och tystnad etcetera. Vi vill att det går att utveckla framtida turistnäringar med jakt och fiske, naturupplevelser och naturens tystnad.

2) Med MP, C och Svea Vind Offshore ABfår vi:

En förstörd Jungfrukust.

Ett kustnära industri mråde fyllt med extremt stora vindgeneratorer.

Turister söker sig inte till industriområden, så den delen bortfaller. Detsamma för övriga invånare.

Vi får en ljudsituation med ett svischande ljud från rotorbladen. Det är noterat att ljudet är på cirka 30-35 dB, det vill säga en "viskning", men vem vill ha ett brus (viskning) i huvudet hela tiden?

Det ekonomiska värdet i samhället (hus och investeringar) kommer att förändras. Alla prisnivåer sjunker i värde när ljudet (bruset) finns i omgivningen, 24 timmar dygnet runt.

MP och C borde besinna sig och och i stället ta ansvar för vår närmiljö och fråga Gävle kommuns innevånare följande via folkomröstning:

1) Vill Gävle kommuns innevånare förstöra Jungfrukusten med omgivningar med ett kustnära industriområde som dygnet runt avger ett lågfrekvent brusande ljud i 30 år?

Annons

Annons

2) Eller göra en nationalpark av den orörda vackra Jungfrukusten för våra barn och barnbarn och framtida möjligheter till naturupplevelser?

Förslag till lösning: Flytta hela vindparken långt ut till havs, utom syn- och hörhåll från kusten.

Hur ser kalkylen ut? Hur många miljarder kr kan Gävle kommun förvänta sig av att arrendera ut det kustnära området på 30 år?

Miljövän 2

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan