Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Katarina Ekspong: I år kan ni lita på att vi inte luras – ens på skämt

Nylonstrumpa på teven, flygande pingviner och spårvagnar, hamburgare för vänsterhänta, Öland på drift och Lassgård i flyttagen. Det är några klassiska aprilskämt. I år blir det inget, inte från oss på Gefle Dagblad.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör

Bild: Anna Höglund

Annons

Varför?

Jag trodde då aldrig att jag skulle bli en så humorbefriad chefredaktör att jag skulle säga nej till aprilskämt i tidningen. Men i år gör jag det. Detta trots att jag tycker att vi behöver skratta, och anser gott att en tidning kan bjuda på humor även i allvarliga tider, som just nu under coronakrisen.

Men i tider av falska nyheter och ryktesspridning i sociala medier, då det råder ovanligt stort behov av fakta, vill jag inte att Gefle Dagblad ska luras – ens på skämt. Även idag, den 1 april, kan du lita på allt som står i Gefle Dagblad.

Annons

Annons

Det hindrar inte att vi kan titta tillbaka och njuta av några härliga godbitar från förr, till exempel det mest klassiska aprilskämtet i Sverige, från 1962. SVT lurade tittarna att trä en nylonstrumpa över rutan – för då skulle det bli färg-teve, en produkt som inte fanns här ännu. Eller ett senare aprilskämt från 2008 då BBC lurades med ett inslag där man fick se flygande pingviner. Dagens Nyheter lät istället spårvagnar flyga i april 1950, för att lösa trafiksituationen i Stockholm. 1950 tycks ha varit ett bra skämtår, Göteborgs-Posten hade samtidigt den häpnadsväckande nyheten att Öland lossnat från havsbotten och drev mot fastlandet.

Även annonsörer brukar skämta på första april. En favorit är från hamburgerkedjan Burger King som i en helsidesannons 1998 lanserade en hamburgare för vänsterhänta där alla ingredienser hade roterat 180 grader för att passa kundkretsen. Den amerikanska kampanjen lyckades då produkten blev efterfrågad.

En närmare favorit är när Gefle Dagblad år 2017 avslöjade att Rolf Lassgård skulle lämna Gävle och ta hela Folkteatern med sig.

– Småstadssjälen är död här. Jag har bestämt mig, sa Rolf Lassgård.

Vilken lögn det var då.

Annons

Och vilken lögn jag hoppas att det är nu. För det är just nu som småstadssjälen behövs; att vi jobbar tillsammans, trots att vi för tillfället inte umgås så tätt. Att vi handlar av varandra lokalt, håller oss undan om vi är sjuka för andras skull och att vi helt enkelt tar hänsyn.

Så, ta hand om varandra - och glöm trots den svåra tiden inte bort att hitta ljus och skratt! För det behöver vi alla, även om just vi, som nyhetsförmedlare, inte vill luras. Inte idag, och inte imorgon.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan