Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: 75 procent av anställda i hemtjänsten oroas över bristen på skyddsutrustning

Du och dina kollegor måste kunna utföra ert viktiga och värdefulla arbete tryggt och säkert! För det är du, dina kollegor och alla inom vår välfärd som får landet Sverige att fungera varje dag, dygnets alla timmar och veckans alla dagar, skriver Barbro Andersson, Kommunal.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Barbro Andersson.

Bild: Arkivbild

Annons

Det här är till dig som arbetar inom hälso- och sjukvården, äldreomsorgen, lokalvården eller kör buss i kollektivtrafiken.

Du är en av alla de samhällsviktiga funktioner som ska rida ut den coronastorm som nu härjar över oss och du gör en otroligt viktig insats. Allmänhetens tacksamhet över att du och dina kollegor finns är stor. Och jag som avdelningsordförande i Kommunal är så stolt och full av beundran över det arbete du gör i den här rådande situationen.

För att du och dina kollegor ska kunna utföra ert arbete ska ni ha:

Tillgång till rätt skyddsutrustning i form av skyddskläder handsprit eller annat – i dag, i morgon och alla efterföljande arbetsdagar.

Rätt förutsättningar för att kunna utföra ditt arbete, rätt prioriteringar från din chef, rätt information om vilka rutiner som gäller för att du inte ska utsätta dig för onödiga risker.

Annons

Annons

Kollegor, så att du får möjlighet till återhämtning och lediga dagar.

I en undersökning som Kommunal nu genomfört bland medlemmar inom äldreomsorgen och hälso- och sjukvården visar det sig att det inte är så.

75 procent av svarande som jobbar i hemtjänsten känner oro över tillgången till skyddsutrustning. På äldreboendet känner 68 procent av svarande oro och i hälso- och sjukvården 72 procent.

36 procent av svarande som jobbar i hemtjänsten svarar att det under pandemin förekommit att personalen har arbetat utan rätt skyddsutrustning. I äldreomsorgen är siffran 25 procent och i hälso- och sjukvården 28 procent.

Bara lite över hälften, 54 procent av svarande skyddsombuden och arbetsplatsombuden i hemtjänsten svarar att det finns skyddsutrustning för att skydda sig själv och omsorgstagare från smitta på arbetsplatsen. På äldreboendet är siffran 63 procent och i hälso- och sjukvården 80 procent.

Många medlemmar känner att det kommer nya riktlinjer dagligen och att arbetsgivaren anpassar riktlinjerna efter tillgången till skyddsutrustning.

Det här är alarmerande och mycket allvarligt. Arbetsgivare som inte tillhandahåller personlig skyddsutrustning begår allvarliga brott mot arbetsmiljölagen. När skyddsutrustning saknas frångår man även Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Medlemmar i Kommunal har larmat om ett stort bemanningsunderskott inom välfärden en lång tid innan corona. Det behöver anställas många fler för att säkerställa kvalité och kontinuiteten, och det krävs att arbetsmiljö och löner förbättras så att fler väljer att jobba inom yrkena. Allt det här är saker som vi kommer att fortsätta att strida för. Men det kan vi inte göra nu, vi behöver först kämpa oss igenom en pandemi.

Annons

Annons

Just nu vill jag att du ska känna att Kommunal finns här för dig, du är inte ensam. Vi ska ta oss igenom den här stormen tillsammans. Du ska tillsammans med Kommunal, ditt skyddsombud och dina kollegor nu ställa krav på din arbetsgivare – det ska finnas rätt skyddsutrustning, tydliga och kända rutiner, fler kollegor och närvarande chefer!

Du och dina kollegor måste kunna utföra ert viktiga och värdefulla arbete tryggt och säkert! För det är du, dina kollegor och alla inom vår välfärd som får landet Sverige att fungera varje dag, dygnets alla timmar och veckans alla dagar.

Barbro Andersson

avdelningsordförande Kommunal Mitt

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan