Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Katarina Ekspong: Därför permitterar vi trots att efterfrågan på nyheter är enorm

Det känns frustrerande, absurt, smått orimligt – eftersom törsten efter vår journalistik är så stor, nyhetstrycket så högt och journalistiken alldeles ovanligt viktig just nu. Men ändå, den ekonomiska kris som drabbar näringslivet som en slägga, slår hårt även mot oss: Gefle Dagblad permitterar.

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör

Bild: Anna Höglund

Annons

Men notera detta: Vi gör allt för att det inte ska slå hårt mot dig som läsare!

Det är frustrerande att när er efterfrågan är som störst, så räcker inte det. För även om just intäkter från läsare är en allt viktigare del av vår ekonomi, så är vi beroende av annonser. När näringslivet går knackigt och evenemang och resor slopas, då försvinner annonser.

På måndag tvingas Gefle Dagblads personal gå ned i arbetstid när Bonnier, som äger oss, permitterar till följd av vikande annonsintäkter under coronakrisen. I stort sett samtliga på redaktionen kommer minska arbetstiden med 20 procent. Det orimliga är att vi skulle behöva göra mer nyhetsjournalistik, inte mindre, anser även alla som drivit igenom beslutet. Men vi måste kapa kostnader för att klara oss i framtiden.

Annons

Vi kommer inte kunna utöka, men oroa er ändå inte: Vi har förmedlat nyheter sedan 1895 och vi gör det nu – dygnet runt. Vi finns där för dig, i kris och i glädje, vid jubel och katastrofer.

Annons

Inom vissa av våra områden har händelseutvecklingen underlättat så att en kortare arbetstid följer på färre händelser. Inställda evenemang gör att till exempel kultur- och nöjesbevakningen har blivit annorlunda de senaste veckorna. Sporten påverkas av att i stort sett all liveidrott är inställd, vilket också gett oss mer tid att lyfta andra historier.

Och eftersom nyhetstrycket är skyhögt prioriterar vi lokala nyheter. Ännu fler än vanligt söker sig till Gefle Dagblad för information just nu och vi ser en ökning av antalet prenumeranter.

Permitteringarna kan trots allt innebära att vi tvingas prioritera hårdare bland nyhetstips. Inte minst om vi framöver, när coronasmittan når sin kulmen, dessutom drabbas av mycket sjukdom på redaktionen. Men vi kommer fortsätta att ge er de senaste nyheterna, hela tiden.

Gefle Dagblad är på intet sätt värst drabbat av den ekonomiska krisen. Det är värre för många lokala kaféer, småföretagare och timanställda som förlorar arbetet. Flera företag permitterar anställda och antalet varsel är på höga nivåer. Jag är glad över alla som stöttar dem.

Somliga anklagar oss på Gefle Dagblad för att vara giriga när vi tar betalt för vår journalistik även digitalt. Inte minst när vi tar betalt för den samhällsviktiga journalistiken om coronaviruset och dess härjningar. Men även samhällsviktig information kräver finansiering.

Annons

Annons

Jag vill därför ännu en gång rikta ett tack till alla er som stöder er lokaltidning.

Det är dags att handla lokalt – även av medier!

PS Här finns några tidigare krönikor av mig:

I år kan ni lita på att vi inte luras – ens på skämt

Tack – till varje läsare. Därför gör du skillnad!

Vi skriver din historia - om när journalistiken är på liv och död

Alla kommer utsättas för coronaviruset – ändå vänder vi oss (nästan) bara till våra prenumeranter

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan