Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Fastighetsägare kan och vill ta ansvar i coronakrisens spår

Som företrädare för 3 500 fastighetsägare i mellersta och norra Sverige är jag djupt oroad av hur krisen med covid-19 påverkar våra liv och våra möjligheter att njuta av varandras umgänge, nöjen och kultur. Våra medlemmar spelar en viktig roll när det gäller att även under krisen få sina fastigheter att fungera, skriver Andreas Sjöberg, VD Fastighetsägarna Mittnord.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Andreas Sjöberg.

Annons

Medlemmarna ser med förtvivlan hur verksamheter i princip från en dag till en annan går från välmående till att kämpa för sin existens. Samhällen och städer byggs av den samverkan som handel, nöjen, kultur och människor bidrar till. Fastighetsägare har sin funktion, butiksinnehavare, restauratörer och kulturinrättningar sin. Därför finns ett genuint och ömsesidigt intresse hos fastighetsägare och hyresgäster att behålla så mycket som möjligt av stadens innehåll.

Fastighetsägarna Mittnord har ställt ett antal frågor till våra medlemmar och resultatet visar just detta. Våra medlemmar bidrar till att skapa miljöer som vi människor vill vistas i. Fastighetsägare är angelägna om att ta sitt ansvar i den här krisen. Det är helt enkelt bad business att inte agera så.

Annons

Fastighetsägare är väl medvetna om att deras hyresgäster inte kan överleva utan kunder. Men det är i sammanhanget viktigt att tänka på att hyran är hyresvärdens enda intäkt.

Annons

Vår ambition som branschföreträdare är att vara en konstruktiv aktör för att minimera smittbekämpningens konsekvenser. Det måste bygga på samarbete och samförstånd, lösningen kan inte handla om att ensidigt bara sluta betala hyran.

Vi har nyligen genomfört en stor medlemsenkät som bekräftar detta. Svaren visar att fastighetsägare både tar ansvar och i stor utsträckning försöker hjälpa till.

7 av 10 märker störningar i sin egen verksamhet

8 av 10 har vidtagit åtgärder för att begränsa risken för smittspridning

7 av 10 kan tänka sig att ge anstånd med hyran

En majoritet kan tänka sig att erbjuda hyresreduktion

1 av 10 kan tänka sig hyresfritt under en begränsad period

Hälften känner oro för det egna företagets ekonomi

Att staten nu aviserat ett krispaket riktat till vissa typer av lokalhyresgäster är välkommet, även om det är bekymmersamt att detaljerna och regelverket ser ut att dröja. Punkterna ovan visar att fastighetsägare i mellersta och norra Sverige inte har inväntat offentligt stöd utan snabbt och i stor utsträckning själva agerat för att stötta drabbade hyresgäster.

Drygt 8 av 10 fastighetsägare är småföretagare med få anställda medarbetare. Bland dem är oron stor för att deras eget fastighetsbolag kommer att påverkas i stor omfattning av krisen. Den medlemsenkät vi genomfört är en ögonblicksbild, men den visar på både krisinsikt och ansvarstagande. Vi ser nu hur allt det som människor tycker om med en stad släcks ner i kampen mot covid-19. Det betyder att det vi tycker om med våra städer försvinner. Staden står kvar där, varenda byggnad, men det vi tänker på som stad och stadsliv slocknar. Det är allas vårt gemensamma ansvar att se till att så mycket som möjligt av staden kan leva kvar.

Andreas Sjöberg

VD Fastighetsägarna Mittnord

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy