Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Vi måste ha en beredskapsplan för att säkra tillgången på livsmedel

Den senaste tiden har medvetenheten ökat om vår låga självförsörjningsgrad när det gäller mat, särskilt om vi året om vill ha tillgång till avokado, bananer, exotiska frukter och så vidare, skriver Kari Littmarck-Sahlin, Omställning Gävle.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kari Littmarck-Sahlin.

Bild: Anders Eklind

Annons

Vi måste börja tänka om och anpassa matsedeln till årstiderna och till vad som kan växa på våra breddgrader. Det blir då även en annan tjusning med att vänta in vårprimörer och andra läckerheter som finns under olika årstider.

Och vi måste förstå att mat kostar, och att betala för hållbart odlad lokal mat ger oss en försäkring mot ytterligare miljöförstöring och minskar hotet mot den  biologiska mångfalden.

Sverige har ingen egen fröproduktion av grönsaker. Nästan allt produceras i de nu hårt drabbade länderna Italien och Spanien. En brist kan förväntas inför nästa år.

I Söderhamn har Anders Persson och Mikael Vallström på Närjord tagit initiativ till Förslag till beredskapsplan för att säkra tillgången till livsmedel lokalt: https://docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vShoGC23oohQGRfzJ7wZ6j3E6xXzDCW8dNseE195cUPH8-R74o0n13FisIk7XaUUiMA-netVSc_I1m0/pub?fbclid=IwAR1uL8tfj4r89NdijUvV-Qfof5dF8LkU-xtpJ7MAkQpjeU2GOMWDl2a31Zc

Annons

Annons

Vi föreslår följande konkreta åtgärder under perioden maj-juni:

Att det omedelbart inrättas kommunala krisgrupper för livsmedelssäkerhet. Grupperna ska ha det övergripande ansvaret, mandatet och uppdraget att öka tillgången till livsmedel både kortsiktigt och långsiktigt, för alla invånare och på ett sätt som är miljömässigt hållbart. Grupperna ska också planera och verka målmedvetet för en regional helhetslösning.

Att det avsätts akuta medel för finansiering av ökad självförsörjning och även omställning till en långsiktigt hållbar matproduktion. Här föreslår vi att stora summor avsetts för inköp av utrustning, löner med mera.

Att utsäde och fröer omedelbart köps in i stor skala.

Att gödseltillgången säkras, framför allt ko-, häst- och hönsgödsel.

Att andra nödvändiga insatsvaror säkras som djurfoder, diesel, växtskydd, mediciner till djur etcetera.

Att befintliga matproducenter stöttas med alla tillgängliga medel

Att all tillgänglig mark omedelbart inventeras och görs brukbar. Här föreslår vi dels en inventering av kommunal, befintlig mark samt ett upprop till fler markägare att ansluta sig och snabbt ställa mark i brukbart skick.

Att alla växthus producerar ätbara grödor under 2020. Vi föreslår att det i samtliga kommunala växthus enbart odlas näringsrika och lagringsbara grödor detta år, såsom kål, rotfrukter med mera.

Att ett stort antal mindre växthus köps in och lånas ut till medborgare i civilsamhället som kan producera mat till flera personer, under förutsättning att medborgare lovar att producera ätbara plantor för utsättning samt växthusgrödor i större omfattning, och som kommer fler till del, erbjuds de gratis lån av mindre växthus (upp till 20 kvadratmeter).

Annons

Annons

Att det startas stadsodlingar på möjliga platser.

Att det erbjuds ”startpaket” för odling på balkonger och liknande platser.

Att erbjuda intensivkurser i odling av olika grödor.

Att erbjuda intensivkurser i lantbrukarsysslor.

Att regelbundet blogga med tips aktivt på sociala medier.

Att samarbete med lokala producenter, grossister, distributörer för att säkra livsmedelskedjan.

Att omedelbart kontakta Arbetsförmedlingen för beredskapsarbeten.

Att omedelbart undersöka möjligheterna för lagerhållning samt förädling.

Att omedelbart undersöka distributionskanaler, kylkedjor med mera.

Att samordna möjligheter att skörda mer i skogen.

Att samverka med jägarkåren i kommunen inför höstens jakt.

Att undersöka andra möjligheter till alternativ matproduktion.

Kari Littmarck-Sahlin

Omställning Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan