Annons

Annons

Annons

Ockelbo

Mångsysslaren Marika ska driva Wij trädgårdar – så vill hon få snurr på allt från konferens till kafé: "Orten här ska leva"

Marika Hansson är en mångsysslare av rang. Nu ska Ockelbobon och företagaren ta över och driva allt från restaurang till konferens på Wij trädgårdar. Men vem är hon och varför vill hon driva en verksamhet som aldrig tidigare lyckats gå runt – och vad händer egentligen med allting mitt under brinnande coronakris?

– Jag är en obotlig optimist. Nu måste vi se vad vi kan jobba med och vara kreativ utifrån det, säger Marika Hansson.

Ugglebo arbetareförening. Gävleborgs Åkeriservice. Gestrike Grus. Drakmossa AB. Det familjeägda företaget Hansson Transport, där hon är delägare, och inte minst Wij Säteri, som i dag driver Wij trädgårdar.

"Jag är fortfarande ledamot i Wij Säteris styrelse just nu. Men planen är att det kommersiella ska övergå till ett nytt bolag", säger Marika Hansson. Övertagandet har inte gått att genomföra fullt ut på grund av det nya coronaviruset.

Bild: Jenny Lundberg

LÄS ÄVEN: Här är Ockelbobon som ska bedriva verksamhet på Wij Trädgårdar

Listan kan göras ännu längre på företag och föreningar där Marika Hansson aktivt engagerar sig, antingen som ledamot eller ordförande.

Annons

Jag brinner för företagande och att orten här ska leva.

Annons

Själv beskriver Ockelbobon sig som en envis entreprenör som brinner för Ockelbo så väl som hela bygdens utveckling.

– Jag har så länge jag minns suttit i styrelser och engagerat mig i bygden så väl som turismen här i Ockelbo. Jag brinner för företagande och att orten här ska leva, säger Marika Hansson.

"Utan Wij trädgårdar skulle vi inte ha det läge vi i dag har i byn. Det är inte många butiker som har behövt slå igen här", säger Marika Hansson.

Bild: Jenny Lundberg

Hon ser Wij trädgårdar som ett nav som betyder mer för Ockelbo än vad många förstår. Vilket också är anledningen till varför hon beslutade sig för att ta över de kommersiella delarna.

– Utan Wij trädgårdar skulle vi inte ha det läge vi i dag har i byn. Det är inte många butiker som har behövt slå igen här. Snarare har nya butiker ploppat upp och människor vill i stor utsträckning satsa i Ockelbo, säger Marika Hansson.

Vi kommer inte ha något att göra med fastigheterna och dess underhåll.

Även om familjeföretaget Hansson Transport, som hon driver tillsammans med sin kusin, främst arbetar med att bygga och anlägga vägar, menar hon att hon har en bra uppfattning vad företag behöver i en mindre kommun som Ockelbo.

Marika Hansson kommer driva de kommersiella delarna av Wij trädgårdar på entreprenad. Den nuvarande personalen i form av bland annat Ulrika Gunnari, Malin Hermansson och Keith Lindström planerar hon att lyfta in i ett nytt bolag.

Bild: Jenny Lundberg

Att hon samtidigt som hon ska driva restaurangen, logi, konferens och kafé, tänker sitta kvar i flera av sina andra uppdrag, ser hon samtidigt inte som ett problem.

Annons

– Det tror jag definitivt inte, säger hon.

– Jag kommer starta ett nytt bolag med de som redan arbetar på Wij trädgårdar och är vana med hur saker och ting ska drivas här. Vi kommer sätta oss ned och bestämma en verksamhetsplan, vad som händer månad för månad.

Annons

Wij trädgårdar har tidigare mottagit flera krispaket för att inte gå omkull och har bytt ägare flera gånger. Vad kommer att bli skillnaden denna gång – hur ska den kommersiella verksamheten egentligen gå runt nu?

– Vi kommer inte ha något att göra med fastigheterna och dess underhåll. Tidigare har det vara hopklumpat och människor som egentligen hade kunnat arbeta med att sköta fiket, utveckla restaurangen och så vidare, de behövde även bekosta byggnaderna, säger Marika Hansson.

– Parken behöver vi heller inte fokusera på. Den har kommunen nu också. Den kommer liksom förut att ge en grund för vår inriktning och våra övriga aktiviteter.

Marika Hansson är långtifrån ensam. Hon kommer att driva de kommersiella delarna av Wij trädgårdar tillsammans med Ulrika Gunnari, ekonomichef, Malin Hermansson, vd, och Keith Lindström, chef för restaurang och logi.

Bild: Jenny Lundberg

Hon kommer att driva restaurang, logi, konferens och kafé ihop med nuvarande personal, däribland vd Malin Hermansson, ekonomichef Ulrika Gunnari och Keith Lindström, chef för restaurang och logi.

Det finns ett spår som jag tycker är grymt intressant, som varit på g tidigare men aldrig blev av: Grönt rehab.

Men Ockelbobon är i övrigt förtegen kring vad som nytt väntar på Wij trädgårdar. Hon har flera idéer på vad som skulle kunna göras men vill, just nu, inte gå in i detalj på någon av dessa.

Annons

Däremot nämner hon en nygammal inriktning hon gärna slår in på, som en långsiktig plan för trädgårdarna.

– Det finns ett spår som jag tycker är grymt intressant, som varit på g tidigare men aldrig blev av: Grönt rehab, säger Marika Hansson.

"Nu denna gång vill jag se att vi satsar på det ordentligt", säger Marika Hansson om potentiella planer på att skapa ett så kallat "grönt rehab".

Bild: Jenny Lundberg

Annons

Hon beskriver det som ett fullt utrustat rehabiliteringscentrum med allt från utbildade psykologer till andra typer av terapeuter.

– Vi hade tidigare ett testprojekt, under ledning av Lars Krantz, där människor skulle komma hit och genom trädgårdarna, och skogen intill, få släppa stressen och fly undan det vardagliga livet, säger hon.

– Nu denna gång vill jag se att vi satsar på det ordentligt.

"Hela turistbranschen har tvärstannat och ingen vet alls hur läget kommer att utvecklas", säger Marika Hansson.

Bild: Jenny Lundberg

På grund av läget med coronaviruset är det mesta dock just nu osäkert. Marika Hansson uppger att man ännu inte kunnat genomföra övertagandet fullt ut och förklarar att både hon och Wij Säteri nu tar varje dag som den kommer.

Vad, och vilka aktörer, finns egentligen kvar när allt är över?

Planen var tidigare att man skulle kliva in under denna säsong och få den med sig för att kunna bygga vidare och därifrån satsa.

– Hela turistbranschen har tvärstannat och ingen vet alls hur läget kommer att utvecklas. Vad, och vilka aktörer, finns egentligen kvar när allt är över? Man hoppas ju att allt, åtminstone något, ska finnas kvar, säger Marika Hansson.

Annons

Att fira midsommar på Wij trädgårdar är en populär tradition för många som bor i och utanför Ockelbo. Enligt Malin Hermansson, vd, som tidningen tidigare talat med, är årets midsommarfirande ett av de evenemang som planeras bli av trots coronavirusets framfart.

Bild: Arkivbild, Jenny Lundberg

För att klara coronaviruset och en eventuellt tilltagande lågkonjunktur kommer Wij trädgårdar framöver att gå på sparlåga.

– Vi har en rätt liten kostym men verksamheten rullar på. Den brukar växla upp under säsongsperioden – som är sommaren. Men håller detta i sig måste vi nog fortsätta så här, säger Marika Hansson.

– Just nu går vi ihop mycket tack vare restaurangen. Men vi hoppas på det bästa.

Annons

"Just nu går vi ihop mycket tack vare restaurangen. Men vi hoppas på det bästa", säger Marika Hansson om Wij trädgårdars förutsättningar under rådande coronapandemi.

Bild: Jenny Lundberg

Mer läsning om Wij trädgårdar – tidigare turer och satsningar

LÄS ÄVEN: Klart att kommunen köper Wij trädgårdar – så mycket kostar det skattebetalarna i Ockelbo: "En fråga där folk har olika uppfattningar"

LÄS ÄVEN: Oppositionen sågar köpet av Wij trädgårdar – vill riva affären: "Bedrövligt beslut"

LÄS ÄVEN: Så många miljoner kommer Ockelbos nya satsning på Wij trädgårdar kosta

LÄS ÄVEN: Ockelbos politiker kan säga ja till miljonbidrag för att rädda Wij trädgårdar

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan