Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Allvarligt läge i äldreomsorgen – vi är beredda att lägga skyddsstopp

Nu tar Kommunal på sig hårdhandskarna för att skydda liv och hälsa. Att lägga ett skyddsstopp är alltid sista utvägen, men Kommunals ansvar är för våra medlemmar, skriver Barbro Andersson och Tobias Baudin.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Barbro Andersson.

Bild: Anne Sjödin

Annons

Personalen vittnar om avsaknad av personlig skyddsutrustning, information och beredskap på äldreboenden och i hemtjänsten. Enligt en enkätundersökning som Kommunal har gjort rapporterar 82 procent av svarande skyddsombud i avdelningen Kommunal Mitt att personalen inom hemtjänsten och äldreomsorgen känner oro över tillgången till skyddsutrustning.

Och bara lite drygt över hälften, 65 procent av svarande skyddsombuden i hemtjänsten och äldreomsorgen svarar att det finns skyddsutrustning för att skydda sig själv och omsorgstagare från smitta på arbetsplatsen.

Annons

Annons

Det är oacceptabelt. Nu tar Kommunal på sig hårdhandskarna för att skydda liv och hälsa. Att lägga ett skyddsstopp är alltid sista utvägen, men Kommunals ansvar är för våra medlemmar.

Enligt våra nya riktlinjer till skyddsombuden kommer vi kräva att arbetsgivaren tar sitt ansvar för arbetsmiljön fullt ut:

Arbetsgivaren ska tillhandahålla arbetskläder med kort ärm. De ska bytas dagligen, eller vid behov. Det ska finnas omklädningsrum för personalen. Om något av detta saknas uppmanar vi skyddsombuden att omedelbart lägga en begäran, en så kallad 6:6 a-anmälan, till arbetsgivaren. Detsamma gäller om det saknas personlig skyddsutrustning.

Om skyddskläder och personlig skyddsutrustning saknas vid vård av en Covid-19 sjuk vård- eller omsorgstagare, blir det skyddsstopp.

Att vi vård- och omsorgsanställda som just nu bär Sverige genom den här krisen ska behöva kämpa för något så grundläggande som att få nödvändiga skydd för att vara trygga på arbetet är en skam. Vi gör vårt, vi kämpar i frontlinjen för de äldre mot pandemin. Vi ska inte tvingas välja mellan vår egen hälsa och omsorgen om de som vi har hand om. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta sitt ansvar. Dessutom är det bästa sättet att förhindra smittspridning nu att skydda oss som skyddar de mest sköra äldre.

Barbro Andersson

avdelningsordförande Kommunal Mitt

Tobias Baudin

förbundsordförande Kommunal

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan