Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Överge inte era klimatambitioner – tänk om när det gäller Utposten 1!

Vänsterpartiet har gjort en helvändning i frågan om vindkraft vid Utposten 1, öster om Norrsundet. Det är för oss häpnadsväckande och mycket olyckligt, skriver Erik Holmestig och Anders Ekman, C.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Erik Holmestig, C.

Bild: Anna Höglund

Annons

Denna kappvändning innebär att det inte längre finns en majoritet i kommunfullmäktige för en klimatsmart elproduktion från en vindkraftspark i Gävle kommun. Energiomställningen som pågår i vårt samhälle måste då ta sin el någon annanstans ifrån. Vad är alternativet är i stället för den förnyelsebara energin? Polsk kolkraft?

Annons

Annons

I valet 2018 lovade Vänsterpartiet att ta klimatkrisen på allvar. I sin nationella valplattform ville man ha en ”omställning till sol- och vindkraft” och se ”fler investeringar i förnybar energi”. Men nu när det kommer till kritan backar man ur och överger de fina ambitionerna.

Tror Vänsterpartiet verkligen att man kan lösa klimatkrisen samtidigt som man nobbar förnyelsebar elproduktion? Detta är dubbeltänk – att hålla två motstående trossatser i huvudet och acceptera båda som sanna – för att använda George Orwells begrepp ur romanen ”1984”. Ansvarsfulla politiker måste kunna se förbi tillfälliga opinioner och tänka långsiktigt, tänka hållbar energiförsörjning.

Bästa Vänsterpartister, än finns tid att tänka om och tänka rätt. För vår miljö och vårt klimats skull behövs den havsbaserade vindkraften vid Utposten 1!

Erik Holmestig, C

kommunalråd

Anders Ekman, C

ledamot i samhällsbyggnadsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan