Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Det är fråga om både och – vi kan inte ducka för klimatutmaningen

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Erik Holmestig, C.

Bild: Maria Carlsson

Annons

Bengt Nises och Mats Wickman föreslår att kommande vindkraftsetableringar ska göras utanför Polens kust i stället för Gävles.

För oss är det inte fråga om antingen eller. Det är fråga om både och. För inte kan ett land som Sverige, där medelsvensson släpper ut fem ton koldioxid om året och en fjärdedel av energianvändningen är fossil, ducka för klimatutmaningen och tro att någon annan ska lösa problemet åt oss?

Annons

Annons

Visst exporterar Sverige el i nuläget, men det betyder inte att vi kan ta paus i den omfattande energiomställning och elektrifiering som krävs för att vi ska klara klimatkrisen.

Nises och Wickman skriver att vi "arbetar för att låta utländska multinationella företag exploatera Gävles kust". Det låter skrämmande, men såväl små svenska som stora internationella bolag har en viktig roll att spela i klimatomställningen.

Om vi säger nej till vindkraft bara för att det kan vara "multinationella företag" involverade kommer vi aldrig att lyckas. Centerpartiet ser inte näringslivet som något fult och farligt, utan som en del av lösningen.

Slutligen föreslår Nises och Wickman att man i stället ska bygga vindkraften vid området Sylen längre ut till havs. Problemet är att försvaret redan sagt nej till detta, möjligtvis med undantag för ett litet område i Sylens ena hörn. Utposten 1 behövs för att Sverige ska klara klimatomställningen. Därför säger Centerpartiet ja.

Erik Holmestig, C

kommunalråd

Anders Ekman, C

ledamot samhällsbyggnadsnämnden

Annons

Annons

Till toppen av sidan