Annons

Annons

Insändare
Insändare: Gävle tar beslut enligt en elva år gammal vindkraftspolicy

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Karta som Jungfrukusten ideell förening har tagit fram över Utposten med flera vindkraftsområden utanför kusten utifrån uppgifter från Kammarkollegiet.

Annons

Gävle kommuns politiker tar beslut om vindkraft på en föråldrad policy. ”Vindkraftpolicy för Gävle kommun” antogs år 2009 och illustrerades med vindkraftverk på mellan 70 och 100 meter och fyra-fem MW som medeltal. Det är den bild som alla positiva beslut kring vindkraft i kommunen baserats på, när man genom åren har beslutat om lämpliga områden för vindkraft.

Elva år senare handlar Svea Vind Offshores Utposten 1 om 300 meter höga vindkraftverk på över tio MW.

Det här är samma fenomen som när föråldrade detaljplaner ger laglig rätt för en entreprenör att bygga hus på ett sätt som egentligen aldrig var avsett och som förvanskar ett områdes karaktär, exempelvis flerbostadshus i ett villaområde med generösa byggrätter i detaljplanen.

Ingen skulle acceptera att Gävle kommun agerade enligt en IT-policy som är elva år gammal men det är precis vad politikerna har att utgå från när det gäller beslut om dagens jättelika industrianläggningar likt Utposten 1 med flera.

Annons

Gävle kommun måste stanna upp för att uppdatera sin vindkraftpolicy till dagens verklighet och under tiden måste ett moratorium för ny vindkraft råda i kommunen.

Annons

JS

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy