Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Vi behöver inte ta snabba och okloka beslut om vindkraft till havs

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det här montaget ingår i Svea Vind Offshores ansökan och visar 290 meter höga kraftverk sedda från Saltharsfjärden.

Annons

Vi har i dag 98 procent egen fossilfri elproduktion i Sverige. Eftersom elbehovet ökar i framtiden borde satsningen vara på stabil baskraft och inte oberäknelig vindkraft.

Efter årsskiftet har vi använt koleldad el från Baltikum beroende på att vi stängt en i princip fossilfri och koldioxidfri Ringhalsreaktor. Ni stänger ytterligare en reaktor i slutet av året.

Annons

Den vindkraft vi har nu levererar ibland fem procent och ibland 100 procent av beräknad effekt. Så när vindkraften inte levererar får Sverige importera koleldad el. De 40 ”förnybara” stålkonstruktioner ni vill se i Gävlebukten består av cirka 13 000 ton stål, 188 ton koppar, 48 000 ton betong, 120 ton aluminium och 80 ton sällsynta jordartsmetaller.

Annons

Hela processen från gruva till färdig produkt är varken miljövänlig eller koldioxidfri. Nackdelen förutom förhållandevis låg produktivitet är att livslängden är begränsad och ger förnybart en ny betydelse i och med utbyte av hela vindkraftverket eller delar av det efter 10-20 år.

Att också acceptera vindkraftens bullerstörningar som sprider sig över stora ytor och infraljudet kan mätas på flera mils avstånd är ett svek mot Gävleborgs innevånare. Koldioxidutsläpp i gram per kilowattimme är i Sverige 56 och snittet för EU är 300 gram.

Sverige är koldioxidneutralt, vi absorberar lika mycket som vid släpper ut. Vi behöver inte ta snabba och dessutom okloka beslut som att placera dessa gigantiska stålkonstruktioner i Gävlebukten.

Klimatintresserad miljövän

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan