Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Fem sommartips till arbetsgivarna inom vård och omsorg

Nu när sommaren närmar tar många sina första steg ut på arbetsmarknaden. Ofta inom yrken som Kommunal organiserar och många på ben som är både skakiga och förväntansfulla, skriver Kommunal Mitts sektionsordföranden.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lena Broman är en av undertecknarna.

Bild: Anders Eklind

Annons

I år är omständigheterna speciella. Coronapandemin har varit en enorm utmaning för vård- och omsorgssektorn. Den har också satt ljuset på de bemanningsbehov som finns och som bara kommer bli större framöver.

Inte minst därför så hoppas vi att du som arbetsgivare tar chansen att visa hur givande och roligt det är att ha ett yrke där man arbetar med människor. Som ordföranden i Kommunal Mitts sektioner i Gävleborgs och Uppsala län har vi några tips till dig som arbetsgivare för att fler ska välja välfärden som framtida yrke:

Annons

Annons

1. Lyssna på personalen och låt dem vara delaktiga i frågor som handlar om verksamheten. Ta vara på all kunskap som finns. Inte minst viktigt i detta skarpa läge.

2. Har du inte redan gjort det så se till att heltid blir norm – utan delade turer och sämre arbetsmiljö.

3. Bemanna efter behov. Det bör alltid vara behovet som styr i slutändan så anställ fler på trygga anställningar i stället för att ta in timanställda vikarier. Det tjänar alla på.

4. Ställ dig frågan om du säkerställt att alla känner sig trygga med sina arbetsuppgifter och att de känner till de riktlinjer och rutiner de behöver i jobbet. Att kunna utföra sitt jobb på ett tryggt och säkert vis är alltid A och O.

5. Se till att alla kan få sin semester i sommar. Det har varit en tung vår. En långsiktig och bra arbetsgivare ser till att personalen får en chans till riktig återhämtning inför hösten.

Och till dig som ska jobba i välfärden i sommar: Välkommen till världens mest givande bransch! Du behövs kanske mer än någonsin och är otroligt viktig!

Och ser du saker som kan förbättras är dina åsikter viktiga. Gå med i Kommunal så kan vi förändra tillsammans!

Sektionsordföranden i Kommunal Mitt

Jan-Olov Sandström, Bollnäs. Majlene Westerberg, Enköping-Håbo. Hanna Romin, Gävle. Åsa Norgren, Heby. Marie Larsson, Hudiksvall. Agnes Jonsson, Knivsta. Jessica Eriksson, Ljusdal. Emil Thyr, Nordanstig. Anneli Hallström, Ovanåker. Anki Larsson, Region Gävleborg. Pia Söderman, Region Uppsala. Susanne Selander Ljunggren, Söderhamn. Ulrika Löfgren, Tierp. Helena Ersson, Uppsala. Lena Broman, Västra Gästrikland. Yvonne Mattsson, Älvkarleby. Torgny Bohlin, Östhammar

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan