Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Mänskliga rättigheter är en förutsättning även i en pandemi

För att länets kommuner fullt ut ska bli samhällen präglade av allas lika rätt och värde, fria från diskriminering men ge lika möjligheter och samhällen med framåtanda måste vi i civilsamhället arbeta tillsammans med politiken, näringsliv och medborgare, skriver Henrik Estander och Johan Alexander Lindman.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Johan Alexander Lindman och Henrik Estander.

Bild: Christer Nilsson

Annons

Den årliga undersökningen av Rainbow Europe Map framtagen av ILGA (https://www.ilga-europe.org/rainboweurope/2020) visar att Sverige står kvar på tionde placeringen avseende HBTQI-rättigheter i Europa. Idén om att Sverige skulle vara en plats för alla omvärderas utifrån vad rapporten uppger, bland annat tar rapporten upp punkter som drar ner rankingen:

Annons

...att den svenska könstillhörighetslagen inte grundar sig på självbestämmande,

Annons

...att det kvarstår krav i könstillhörighetslagen på att genomgå psykiatrisk utredning för att kunna ändra juridiskt kön,

...att det kvarstår en åldersgräns i könstillhörighetslagen för att få ändra juridiskt kön,

...att inget förbud finns mot ej medicinskt motiverade kirurgiska ingrepp på intersexpersoner som sker utan individens samtycke,

...att det inte finns någon könsneutral föräldraskapspresumtion,

...att det inte finns något förbud mot omvändelseterapi, och

...att diskrimineringslagstiftningen inte förbjuder diskriminering på grund av könskaraktäristik (det vill säga det är tillåtet att diskriminera intersexpersoner).

Sverige har inte haft varken en positiv eller negativ förändring i denna europeiska ranking och har stått stilla i flera år. HBTQI-personers rättigheter verkar ha fallit bort från den politiska agendan, vilket kan ses som ett stort hinder för ett samhälle som säger sig vara präglat av de mänskliga rättigheterna.

Givet resultatet av rapporten är det av väsentlig vikt att länets kommuner tar sitt samhälleliga ansvar och arbetar aktivt med frågorna som rör allas lika rätt och värde.

Våra folkvalda riksdagsledamöter kan agera för lagändringar, men regionalt och lokalt bör och kan. Vi samarbetar inom Agenda 2030. Social hållbarhet kan ses som kommunernas och politikens viktigaste verktyg för att uppnå resultat framöver.

Annons

Vi vill trycka på vikten av medborgardialog. För att länets kommuner fullt ut ska bli samhällen präglade av allas lika rätt och värde, fria från diskriminering men ge lika möjligheter och samhällen med framåtanda måste vi i civilsamhället arbeta tillsammans med politiken, näringsliv och medborgare.

Annons

Det är när alla tar ansvar som vi kan lyckas med att skapa en attraktiv och progressiv livsmiljö, där alla inte bara kan, utan vill leva.

Henrik Estander

pridegeneral i Föreningen Järvsö Pride

Johan Alexander Lindman

verksamhetsansvarig, jurist, Diskrimineringsbyrån Gävleborg

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy