Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Nej till pedagogisk verksamhet där vi inte kan säkerställa kvalitet och standard

Forskningsresultaten är entydiga: Privata skol-, vård- eller omsorgsbolag uppvisar varken högre effektivitet eller bättre kvalitet än offentligt drivna, skriver Lotta Nyberg och Andreas Larsson, V.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Barnen utvecklas och lär sig saker väldigt bra i allmänhet på förskolor som har en utbildad pedagogisk ledning, skriver debattörerna.

Bild: Janne Wrangberth

Annons

Det som skiljer dem är att en del av pengarna går till vinst. Ökad valfrihet i sig kräver varken aktiebolag eller marknadsutsättning.

Mer än en gång har forskarna lagt fram samma resultat, men det verkar som om genomslaget i opinionen låter vänta på sig.

Det är också entydigt att barnen utvecklas och lär sig saker väldigt bra i allmänhet på förskolor som har en utbildad pedagogisk ledning. Eftersom särskilda behov kan finnas, har kommunen även tillgång till pedagogisk omsorg i mindre enheter.

Annons

Annons

I dag är regelverket tyvärr sådant, att enskilda kan starta verksamheter i pedagogisk omsorg bara de hittat en lokal som kan godkännas. Någon övre gräns för antalet barn finns inte. Inte ens krav på att personalen har pedagogisk utbildning.

Vänsterpartiet i Gävle har sagt nej och kommer att fortsätta säga nej till pedagogisk verksamhet, där vi inte kan säkerställa kvalitet och standard.

Lotta Nyberg, V

ledamot utbildningsnämnden

Andreas Larsson, V

ersättare utbildningsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan