Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Katarina Ekspong: Är ditt jobb hotat? I tider av oro söker Gefle Dagblad svaren på dina frågor och skriver din historia

Du har säkert en massa funderingar just nu. Orkar vården när du behöver den? Är ditt jobb hotat? Och hur kommer stan att se ut när vi träffas där igen efter sommaren, har någon butik tvingats slå igen? Vi på GD ställer samma frågor som du, skriver chefredaktör Katarina Ekspong.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör och ansvarig utgivare.

Bild: Anna Höglund

Annons

Jag hoppades på en nystart när vi gick in i juni och sommaren. Sällan har det varit så skönt att lämna våren och gå in i en ny årstid som i år. Ljusare, varmare och längre ifrån coronans peak inbillade jag mig. Studenter sprang ut och fotbollssäsongen drog igång. Och vi fotade och tv-sände. Vi skickade hem Sommarbilagan till alla tidningsprenumeranter, full med inspiration till härliga aktiviteter i våra krokar. Digitalt finns den här (för alla Premium-kunder med E-tidning).

Så här veckan efter midsommar hade jag gärna velat skriva en lite uppmuntrande sommarhälsning till er efter en osedvanligt tung nyhetsvår.

Annons

Men så kom krisrapporter från sjukvården. Och genast vill jag istället uppmana: Slappna inte av nu, håll avstånd, tvätta händerna mest hela tiden och umgås absolut inte med någon om du känner dig det minsta krasslig!

Annons

Och sen kom storvarslet från Sandvik i förra veckan. 429 jobb är hotade. Oron för framtiden kryper inpå. Några timmar senare kom Volvo med ett varsel där 1250 anställda i Sverige berörs. Den här krisen är inte över på långa vägar, risken är att vi bara har sett början. Är ditt jobb hotat? Vad händer med ekonomin, vilka fler storföretag drabbas? Och vilka mindre företag påverkas framöver här hos oss?

Du har säkert en massa funderingar just nu. Orkar vården när du behöver den? Och hur kommer stan att se ut när vi träffas där igen efter sommaren, har någon butik tvingats slå igen?

Vi på GD ställer samma frågor som du.

Vi lovar att fortsätta granska vad som sker, och skildra hur du påverkas framöver. Vi lovar att fördjupa och förklara samtidigt som vi är aktuella, nära och snabba med nyheter. Och vi vill höra olika åsikter; delta gärna själv i debatten genom att skriva en insändare till sajt och tidning.

För oss som jobbar i tidningsbranschen är den interna känslan under krisen något schizofren. Dels blir värdet av lokala nyheter sällsynt påtagligt. Samtidigt drabbas ett av våra inkomstben hårt, nämligen annonsintäkterna. En konsekvens är att vi minskar de anställda med två personer i försäljningslaget. Även vi drar alltså ner. Samtidigt kraftsamlar vi genom att samla hela försäljningsstyrkan i Gävle och därifrån med ökat gemensamt tryck vända oss till hela Gästrikland.

Annons

Annons

Som jag skrivit tidigare har vi under våren dessutom permitterat personal, de flesta har arbetat 80 procent. Men ni läsare har samtidigt visat er uppskattning och nya kunder har strömmat till. Så där går det uppåt! Den 1 juli går vi därför tillbaka till vanlig bemanning på redaktionen - ja, förutom att det är semestertider då förstås.

Jag ser fram emot att du som läsare hänger kvar vid din lokala tidning och fortsätter hålla koll på allt ifrån den lokala fotbollen som vi storsatsar på med livesändningar, över tips om allt från konstrundor till cykelutflykter, nyheter om krogar, utvecklingen för Sandvik, trygghetsfrågor i Andersberg, läget på smittfronten och massor av andra intressanta berättelser och människor under hela sommaren och hösten.

Vi på Gefle Dagblad söker svaren på dina frågor och skriver din, och vår, historia.

PS. Chefredaktören upptäcker Gästrikland, nr 6 - Läkerolskylten:

Så här i coronatider har tyvärr mina upptäcktsfärder satts på vänt. Men under promenader i närområdet har jag fallit pladask för Läkerolskylten på det gamla huvudkontoret, så vacker att den ansetts skyddsvärd när det nya bostadsområdet Godisfabriken på Brynäs växer fram. Och det gamla kontorshuset kommer att fortsätta påminna om verksamheterna som en gång funnits.

Bild: Katarina Ekspong

*Fotnot: Som fortfarande rätt ny i trakten finns mycket att upptäcka och uppleva. Jag skriver om egna favoriter i anslutning till mina krönikor.

Annons

Annons

Till toppen av sidan