Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Ett digitalt museum i Rådhuset borde vara en enkel sak att få till

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Turistbyrå och ett digitalt museum borde vara lätt att ordna i Rådhuset, tycker skribenten.

Bild: Jenny Kjellin

Annons

I en kulturartikel i GD tas frågan om intresset för gamla Gävlebilder upp i en intervju med intendent Ingela Broström, Länsmuseet.

Sedan 2012 har jag propagerat för att Turistbyrån och ett digitalt Gävlemuseum ska inrymmas i Rådhuset. Mina kontakter med kommunalt ansvariga har varit många. Min förra insändare i 19 mars 2019 innehöll frågor, som på känt manér, inte har besvarats.

Annons

Länsmuseet ser mycket positivt på att lyfta fram lokalhistorien. Länsmuseichefen har tidigare tipsat om att möjligheter finns att söka medel för ett lokalmuseiprojekt. En fråga blir om Länsmuseet – och kommunen – kan acceptera en placering av museet i Rådhuset.

Annons

Enligt ett kommunalråd finns inte Rådhusfrågan på dagordningen under innevarande mandatperiod. Man anför att Rådhuset används som evakueringslokal. Enligt Gavlefastigheter är det möjligt att frilägga Rådhusets bottenplan för annan verksamhet. Gävles marknadsföring och turistsatsning får stå tillbaka.

Möjligheten att få fram pengar utanför kommunal budget tycks inte locka. Vill kommunen satsa kulturellt?

En häpnadsväckande passivitet att inte på åtta år ha fattat beslut och givit turistbyrån en värdig placering

Rådhuset är värt att i byggnaden få inrymma en kulturell verksamhet och att det optimala läget i stadskärnan utnyttjas. Gävle borde göra allt för att öka attraktionskraften.

En turistbyrå i Rådhuset borde vara en enkel sak att få till och ett digitalt lokalhistoriskt museum skulle kunna skapas, med den lokala kompetens som finns på Länsmuseet och i kommunen. Vill Gävle kommun det?

I bästa fall kan denna insändare komma att besvaras.

Lars Bohlund

med kännedom om Gävle sedan 1940-talet

Annons

Annons

Till toppen av sidan