Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Katarina Ekspong: Nu byter vi stil – och lägger ökat krut på tidningen

Vi satsar både digitalt och i print. Höstens satsningar på artikelserier, fördjupningar och livsöden passar lika bra oavsett var du läser. Samtidigt får tidningen en ny stil, där vi också ger ökat utrymme åt att berätta din – och vår – historia.

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör och ansvarig utgivare på Gefle Dagblad.

Bild: Anna Höglund

Annons

Nu satsar vi.

I morgon gör Gefle Dagblad en utseendeförändring i tidningen, nyhetsrubrikerna blir kraftigare för att bättre matcha den lokala tidning med stort nyhetstryck vi är – som till exempel vid skjutningar i Gävle, bilbränder i Sätra och under coronapandemin. Vi vill ha möjlighet till mer krut i tilltalet helt enkelt, vilket jag berättade om i en krönika i juli. Den rubrikstil vi har haft är, enligt min personliga mening, alltför vek och spretig. I morgon återgår vi också till två delar i tidningen, så att alla hushåll med fler än en person kan dela på den vid frukostbordet. Något som flera läsare som kontaktat mig under sommaren önskat. Samtidigt satsar vi i höst på fler artikelserier, mer fördjupning och nära livsöden.

Annons

Annons

I morgon byter vi stil! Så här skulle en förstasida kunna se ut, med nya typsnittet. Inte så olik dagens, bara lite kraftigare rubrikstil i de tyngre nyheterna – en lite direktare Duplex sans istället för som tidigare Duplex serif, från samma typsnittsfamilj. I morgon är vi dessutom åter med två ryggar i tidningen.

Vi belyser de frågor och ämnen som berör just dig – som trygghet, vård, omsorg, skola, arbetsmarknad och näringsliv. Vi vill även skildra gemenskapen i föreningslivet, utmaningar inom kommunal och regional politik och vi är snabba när det kommer till blåljushändelser. Vi vill inspirera till upplevelser i det lokala kultur- och nöjeslivet – och inom sporten. Vi vill både oroa, genom att avslöja oegentligheter och skildra problem, och roa genom att lyfta nöje, kultur och emellanåt en och annan dråplig historia. Vi kommer under hösten satsa på artikelserier och fördjupningar som skriver din – och vår gemensamma – historia.

Under hösten stiger också spänningen inför hockeypremiären och förväntningarna ökar på Brynäs efter de senaste förvärven, inte minst eftersom fansen bidragit ekonomiskt. Gefle Dagblad hårdbevakar laget, samtidigt som vi fortsätter med storsatsningen på livesänd fotboll. Dessutom gör sportredaktionen granskningar, redan denna vecka sätts fokus på fördelningen av kommunala bidrag i en ny artikelserie. Först ut är föreningarna Huge och Strömsbro.

Magnus Malmström, ordförande i IK Huge, intervjuas i artikelserien om kommunala bidrag till sportföreningar som startar senare denna vecka.

Bild: Andreas Karlström

Annons

Vårt mål är att ge svar på det du funderar över. Vi ställer ju samma frågor som du: Vad händer nu? Hur används de kommunala och regionala slantarna – och räcker de till? Orkar vården när du behöver den? Är ditt jobb hotat? Och hur utvecklas själva covid-smittan? Pandemikrisens alla effekter är inte över än på långa vägar och vi kommer under hösten att ha en serie artiklar om de fortsatta utmaningar som pandemin leder till här hos oss.

Annons

Och samtidigt funderar vi väl alla på skjutningarna. Hur otryggt känns det i Andersberg och i andra delar av Gävle och i Hofors?

I våras fick ni ett smakprov på vår nya form och tilltal i tidningen, vid utgörningen av artikelserien: Pandemin - din historia. Det är ett formspråk som vi inte har varje dag, men kan använda vid fördjupningar, starka berättelser och artikelserier.

I fokus står människan, du själv eller din vän till exempel. Vi lyfter gärna berättelser om människor och vad människor har varit med om. Både glada berättelser och historier om prövningar i livet. Finns det någon som lyckats väldigt väl med något, eller en vardagshjälte som du vill lyfta fram? Finns det något livsöde eller en orättvisa du vill att vi ska belysa? Hör gärna av dig.

Vi på Gefle Dagblad hoppas att just du ska komma med tips och idéer på vad vi borde bevaka eller skriva om. Enklast gör du det genom att mejla till gefle.dagblad@gd.se.

På så sätt kan du bidra till att vi skriver historia.

PS. Chefredaktören upptäcker pärlorna i Gästrikland, nr 7 – Wij trädgårdar:

Annons

Får lust till egen täppa efter sommarens besök på Wij trädgårdar. Mer inspirerande trädgårdsodling är svårfunnen, med vackra blandningar av kryddgrönt, grönsaksodlingar och blommor i lustfyllda kombinationer. Som besökare blir det en riktig höjdare bland mina Gästrikepärlor, fast jag är väl medveten om att den kommunala satsningen är synnerligen omstridd.

*Fotnot: Som fortfarande relativt ny i trakten finns mycket att upptäcka och uppleva. Jag skriver om egna favoriter i anslutning till mina krönikor. Men pärlorna presenteras inte som rankad topplista där nödvändigtvis nummer 1 är bäst.

Annons

Annons

Till toppen av sidan