Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Engagemanget i HBTQI-frågorna är tunt i den kommunalpolitiska vardagen

För femte året i rad är det Pride i Gävle. Det är mycket som är sig olikt men en sak är sig lik. Avsaknaden av ett brett deltagande från de politiska partierna. Så har det varit genom åren, skriver Vänsterpartiet i Gävle.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Gävle Pride har startat.

Bild: TT

Annons

Partierna har varit synliga i den politiska panelen och i paraden men det är också nästan allt. I Pride-programmet ekar det tomt. Vänsterpartiet konstaterar stolt att vi varje Pride presenterat ett omväxlande och digert program. Så även i år.

Engagemanget i HBTQI-frågorna är lika tunt i den kommunalpolitiska vardagen och det finns verkligen anledning att undra över hur majoriteten ser på HBTQI-arbetet i kommunen. Det jobbas på med HBTQI-certifieringar vilket är bra men inte tillräckligt.

Annons

Annons

Hur kommer till exempel HBTQI-frågorna att synas i arbetet med det sociala hållbarhetsprogrammet? Vänsterpartiet räknar med att de handlingsplaner som skall tas fram till det sociala hållbarhetsprogrammet omfattar HBTQI-perspektivet i kommunens olika verksamheter.

Vänsterpartiet Gävle har länge drivit på frågan om ett strukturerat arbete mellan kommunen och HBTQI-rörelsen. Vi har hämtat inspiration från Göteborg där man framgångsrikt arbetar med ett sk HBTQI-råd.

I Gävle har denna idé avvisats och i stället förs så kallade dialogsamtal mellan majoriteten och HBTQI-rörelsen men helt utan återkoppling till kommunfullmäktige eller övriga politiska partier. Vänsterpartiet undrar hur dessa hemliga samtal mellan majoriteten och HBTQI-rörelsen vars innehåll inte redovisas och därför inte går att vare sig följa upp eller påverka skall föra utvecklingen framåt. Vi förstår inte varför samtalen inte kommer ut ur garderoben.

Vi i Vänsterpartiet har varje Pride ett samtal med HBTQI-rörelsen om kommunalpolitiska frågor. De är öppna för var och en. I år sänds samtalet digitalt. Vi har i år bjudit in HBTQI-ungdomar för att prata om skolan, fritidsgårdarna, kultur och idrott. Och frågan om hur vi kan göra Gävle tryggt för unga HBTQI-personer.

Vänsterpartiet Gävle fortsätter att lyfta frågan och driva på i kommunfullmäktige och kommunens nämnder. Vi vill ha ett socialt hållbart Gävle. För alla!

Annons

Vänsterpartiet Gävle

Lotta Lagnander

Sandra Söderqvist

Maritha Johansson

Sophia Flybring

Gunilla Panae-Bodin

Annons

Annons

Till toppen av sidan