Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: HBTQ-rättigheter är mänskliga rättigheter

Liberalerna har en stolt historia av att arbeta för HBTQ-rättigheter och vi har länge gått i spetsen för att bygga ett mer öppet och tolerant samhälle, skriver Liberalerna Gävle.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Emelie Pettersson, L.

Bild: Björn Hanérus

Annons

Den här veckan går Gävle Pride av stapeln och i år firas femårsjubileet av den viktigaste rörelsen för alla HBTQ-personers rättigheter – här i Gävle.

Vanligtvis kopplar vi Pride till dagar av kärlek, fest och mänskliga möten. I år kommer vi dock behöva fira något annorlunda, men behovet av att uppmärksamma denna vecka är fortsatt detsamma.

Pride är nämligen så mycket mer än ett firande, det handlar i allra högsta grad även om att synliggöra HBTQ-personers livsvillkor. Att sätta strålkastarljuset på olika former av förtryck, att ta ställning och stå upp för alla människors frihet och lika rättigheter.

Annons

Pride handlar om människors möjligheter att få skapa och välja sina liv. Det handlar om att värna HBTQ-personers rätt att få älska, vara och leva som de vill. För oss liberaler råder det ingen tvekan om att HBTQ-personers rättigheter också är mänskliga rättigheter. Det är en självklarhet som aldrig går att tumma på.

Annons

Därför har vi också länge stått på barrikaderna och kämpat för ett samhälle fritt från fördomar och förtryck mot homosexuella, bisexuella, transpersoner, queera och intersexpersoner. För grunden i det liberala arbetet handlar om just det – att riva de hinder som begränsar din frihet, oavsett vem du är.

År 1979 avskaffade liberalen Barbro Westerholm sjukdomsklassificeringen av homosexualitet i Sverige. Som dåvarande generaldirektör på Socialstyrelsen slog hon sig ner bland demonstranterna och konstaterade: “Det här ska vi väl kunna lösa”. Och så blev det.

2002 medverkade Liberalerna till en jämlik lag om adoption för alla par och några år därefter var vi med och införde en könsneutral äktenskapslag. Liberalerna var dessutom det första partiet i riksdagen att kräva slopandet av steriliseringstvånget för transsexuella, något som skedde så sent som 2013.

Liberalerna har en stolt historia av att arbeta för HBTQ-rättigheter och vi har länge gått i spetsen för att bygga ett mer öppet och tolerant samhälle. Sverige har kommit långt men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Över hela världen likväl som här i Gävle.

Därför fortsätter arbetet framåt för att HBTQ-rättigheter är mänskliga rättigheter. För att ditt liv och din kärlek alltid är lika mycket värd oavsett kön, könsidentitet eller sexuell läggning. Happy pride!

Annons

Liberalerna Gävle

Emelie Pettersson

Helene Åkerlind

Kristofer Dahlgren

Per-Åke Fredriksson

Hans Backman

Naome Ruzindana

Dominic Arslan

Annons

Annons

Till toppen av sidan