Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: I Gävle ska du med stolthet kunna visa din kärlek

I år firar Gävle Pride femårs-jubileum men även om vi inte kan fira Pride genom att fylla Gävles gator med människor, musik, flaggor, kamp och kärlek så är det viktigare än någonsin att ta ställning för alla människors lika värde, skriver Gävles kommunalråd.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Från vänster Erik Holmestig, Thereze Metz, Åsa Wiklund Lång, Helene Åkerlind och Jörgen Edsvik. Foto: Gävle kommun

Annons

Det är lätt att tänka att utvecklingen bara går framåt och att gårdagens segrar är självklara för dagens samhälle och för morgondagens unga. Men framsteg som gjorts kan dras tillbaka och varje ny generation behöver erövra nya segrar för allas rätt att fritt älska personen den vill, vara sig själv och med stolthet kunna visa sin kärlek.

Precis lika viktigt som att ta ställning under den årliga Pride-veckan med både folkfest och allvar är det att agera i Prides anda året om. Fortfarande kan kärlekspar undvika att hålla varandra i handen eller kyssas offentligt av rädsla för omgivningens reaktioner, den psykiska ohälsan är högre bland HBTQI+-personer och skadliga fördomar drabbar fortfarande människor i vardagen.

Annons

Annons

Som kommun kan vi göra mycket lokalt, både som arbetsgivare och i kontakten med gävleborna för att arbeta mot icke-diskriminering. Politiskt har vi förstärkt dialogen med den lokala HBTQI+-rörelsen och en ny bemötandeutbildning har tagits fram för kommunens medarbetare.

I mötet med Gävle kommun ska du uppleva dig sedd och lyssnad på, oavsett vem du är. En annan viktig insats är arbetet för att HBTQ-certifiera kommunala arbetsplatser. Just nu tas även en utbildning fram för att stärka chefer och andra medarbetare i arbetet för icke-diskriminering på arbetsplatsen. Arbetet mot fördomar och intolerans, för mer kunskap och en inkluderande arbetsmiljö måste pågå varje dag, året om.

Vi vill uppmana Gävles arbetsgivare att kroka arm med Gävle kommun för inkluderande arbetsplatser. Det finns mycket att vara stolt över, men också mycket kvar att göra för ett Gävle där alla med stolthet kan visa sin kärlek och tryggt vara sig själv.

Gävles kommunalråd

Åsa Wiklund Lång, S

kommunstyrelsens ordförande

Jörgen Edsvik, S

Helene Åkerlind, L

Erik Holmestig, C

Therese Metz, MP

Annons

Annons

Till toppen av sidan