Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaChefredaktörens krönikor

Katarina Ekspong
Katarina Ekspong: Pride är en festlig kraft mot förtryck – i år släpper vi loss digitalt

Pride är mer än en fest, jag vet. Det är samtal, debatter, föredrag, gudstjänster, konserter – och parader och fest. Men Pride är framförallt ett enastående fenomen, där inte minst festen framgångsrikt används som kamp och botemedel mot förtryck jorden runt. Allt handlar om frihet – att älska, få vara och välja vem du är.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Katarina Ekspong, chefredaktör och ansvarig utgivare

Bild: Anna Höglund

Annons

I år firar vi i Gävle femårsjubileum och Gefle Dagblad är stolt huvudsponsor. För detta behövs – tyvärr.

Har du någonsin hört ett litet grabbgäng snacka skit om bögar, eller liksom bara använda ordet djupt nedsättande? Det har jag, i baksätet på min bil när jag körde ett gäng killar till fotbollsträningen. Jag sade givetvis ifrån, och blev förvånad över hur otroligt jobbig den då rätt lille sonen tyckte att jag var. ”Det var ju bara något de sade men liksom inte menade något med alls”. Kompisarna alltså, för givetvis sade han inte så själv... Snacket är fullständig vardag bland små grabbar – och förtvivlat jobbigt för den som till exempel är en hbtq-person.

Lite skitsnack på skämt får man väl ta, tycker somliga. Men det är inte så lite när det sammantaget sker lite varstans och hela tiden. Visst är det de stora dragen av frihet som kommer först, de lagliga rättigheterna att välja vem man är och vem man älskar. Där har vi i Sverige kommit riktigt långt i en global jämförelse. Men hbtq-personer får utstå mängder av hot och hat i vårt samhälle. Senaste statistiken på hatbrott visar att den ökar, totalt 7090 anmälda fall år 2018. (Och hur mycket tar man innan man anmäler för brott?) Sexuell läggning utgör den största andelen av de anmälda hatbrotten, och även där ökar fallen igen efter att tidigare ha minskat.*

Annons

Annons

Så vi måste ner i vardagen, i hemmen, på skolgårdarna och i baksätet på bilarna på väg till en träning för att få stopp på homofobin. Vi måste vara vuxna nog att vara jobbiga och säga ifrån. Det gäller i alla delar av samhället, i såväl städer, byar som hederskulturer.

Vi har ett ansvar.

Och ett av de roligaste och enklaste sätten att göra skillnad på är att delta i, eller titta på, Pride. Åtminstone här i Sverige, på en del håll i världen är samma aktivitet förenad med stor fara. Detta coronaår blir Pridetåget förstås inte alls som vanligt. Men det bjuds till digital fest, efter det digitala tåget, på lördagskvällen. Läs hur här.

För glöm inte grunden, den är en mänsklig rättighet fastslagen av FN 1948 nämligen: Alla människor har lika värde och rättigheter. Det borde vara en större självklarhet år 2020 än det är. På Gefle Dagblad är det ett löfte till er läsare: Vi står för demokrati, yttrandefrihet och alla människors lika värde. Och vi gör det med den kraft som finns i glädje – till exempel via gemensam dans, digitalt.

PS Chefredaktören upptäcker pärlorna i Gästrikland, nr 8 – Högbo bruk:

Som boende i Gävle kan jag bli smått avundsjuk på Sandvikenbornas cykelavstånd till Högbo bruk. Vad mer behövs egentligen? Här finns cykelbanor, promenadvägar, bad, kanoter för uthyrning, kaféer, restauranger, glaskonst, djur för barnen, lekpark, höghöjdsbana, golf… Egentligen hade jag planerat övernattning under vårvinterns skidsäsong men coronan ändrade planerna, och jag sörjer inte. Så vackra miljöer! Och maten! Inte för inte som det är en favorit hos Krogpatrullen.

* Fotnot: Tvåa i Brottsförebyggande rådets statistik för 2018 ligger islamofobiska hatbrott, och de ökar också.

Annons

Annons

Till toppen av sidan